hren

ODRŽAN KONCERT PODVORJE U PODVORJU
Tradicionalni cjelovečernji koncert klape Podvorje, ove se godine pretvorio u klapsku smotru, jer su uz domaćine, na Podvorju u Kaštel Sućurcu ovoga ponedjeljka nastupile i klape Sv.Jeronim, Concordia, Volosko,Vruja i Neverin. Bila je to večer izvornog a capella klapskog pjevanja, tako da su posjetitelji na blagdan svetog Roka mogli uživati tradicionalnim klapskim napjevima i obradama.

- Prošle godine zbog cijele situacije s pandemijom nismo uspjeli organizirati koncert, ali evo ove godine se situacija malo promijenila pa smo se uspjeli organizirati, doduše ne u onom obliku i obimu kako je to bilo nekoć. Prilagodili smo se situaciji tako da smo umjesto cjelovečernjeg koncerta napravili smotru klapa i mogu reći da smo napravili dobru stvar. Nastojali smo okupiti klape iz različitih dijelova Hrvatske kako bi program bio što raznolikiji - kazao je Marin Sarić, bas klape Podvorje koja je kao domaćin i prva nastupila na koncertu.

Nakon njih, voditeljica Marijana Vulas, na pozornicu je pozvala goste iz Zadvarja, mješovitu klapu Vruja koja je pod vodstvom Maria Krnića izvela pjesme Da bis bjonda znala, Ovde j' jedna vila i Sridu staval u dubravi. Ova mješovita klapa nastala je spajanjem dviju klapa, muške Duare i ženske Kostela.

Iz Opatije je u Kaštel Sućurac stigla ženska klapa Volosko koja djeluje od 2001. godine i njeguje narodne napjeve svoga kraja, Hrvatskog primorja i Istre, ali i one dalmatinskog podneblja. Za sobom imaju niz uspješnih nastupa, festivala i koncerata, gostovanja u Sloveniji, Austriji, Francuskoj, Italiji i Mađarskoj, a dobitnice su mnogih nagrada i priznanja. Zapjevale su Da bi udrile sve fortune u obradi Nikole Buble, Da mi je umrit u obradi Joška Ćalete te Kroz planine, barda i gore u obradi Eduarda Tudora.

Kao pojačanje domaćinima nastupile su još dvije svima poznate kaštelanske klape, muška klapa Sv. Jeronim i ženska klapa Neverin te su se još jednom svojim glasovima predstavile domaćoj publici. Neverinke su između ostalog otpjevale Ja ne mogu drugo nego da je ljubim, s kojom su osvojile prvu nagradu publike na ovogodišnjem izdanju festivala Večeri dalmatinske pisme.

Da se klapska pisma njeguje i u Hercegovini, dokazala je muška klapa Concordia iz Međugorja. Riječ je o klapi koja je ove godine nastupila na finalnoj večeri Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Klapa je nastala na inicijativu župnika fraMarinka Šakote uz vodstvo Monije Jarak Mikulić, a njeguje izvorne dalmatinske a cappella napjeve, ali također izvodi i klapske obrade duhovnih i popularnih pjesama. Do sada su imali mnogo koncerata, kako u svojoj zemlji, tako i u inozemstvu.

Za kraj večeri domaćini iz Podvorja još su se jednom popeli na pozornicu i otpjevali nekoliko skladbi, a glazbeno druženje završilo je uz podjelu zahvalnica svim sudionicima ove klapske smotre.

 

Foto: I. Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij