SPLITSKI VIRTUOZI ZAPOČELI TURNEJU USUSRET SVJETSKOM DANU GLAZBE
Poklonici komorne glazbe uživali su na koncertu Splitskih virtuoza održanom ovog utorka u prostoru restorana Spinnaker u Kaštel Gomilici. Ovim je koncertom otvorena sezona glazbene ponude u objektima Marine Kaštela.

Pod ravnanjem dirigenta Wladimira Kossjanenka, orekestar sastavljen od jedanaest glazbenika publici je izveo djela Franza von Suppèa, Maxa Brucha, Camillea Saint-Saënsa, Ludwiga van Beethovena i Gustava Theodorea Holsta.

- Prvi komad kojeg smo odsvirali, nosi naziv ''Leichte Kavallerie'' (Laka Konjica) i  na neki način povezuje dvije države Hrvatsku i Austriju, jer je von Suppè rođen u Splitu pod imenom Francesco Ezechiele Ermenegildo Suppe. Studij je završio u Padovi, a u Beču je napravio veliku karijeru kao skladatelj tamošnje opere-kazao je Kossjanenko te uz pozdrave okupljenima nastavio voditi orkestar kroz ostatak repertoara.

Splitski virtuozi nastali su na inicijativi Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Istaknuti profesionalni splitski glazbenici pod vodstvom violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka  udružili su se 2012. godine i osnovali jedinstveni komorni orkestar u Splitu s kontinuiranom koncertnom djelatnošću u Hrvatskoj i inozemstvu. Za profesionalnu razinu ansambla odgovorni su aktivni glazbenici s dugogodišnjim iskustvom na koncertnim pozornicama diljem svijeta, a ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Od osnutka su odsvirali preko 40 koncerata diljem Hrvatske ali i u inozemstvu te zabilježili nastupe sa brojnim renomiranim solistima iz domovine i svijeta.

Njihov jednosatni koncert u marini publika je ispratila ovacijama, a podjednako su uživali i domaći posjetitelji kao i inozemni gosti smješteni u marini.

- Inspirirao sam se predivnom idejom koncerata klasične glazbe u crkvici sv. Jeronima, ono je jedan poseban prostor, fantastičan. Ovo je nešto modernije, ali glazba je uvijek ista i dobra kao i posjetitelji s kojima dijelim zajedničke gušte, onda mi je posebno drago što u ovakvom prostoru sa predivnim pogledom nastupaju vrhunski glazbenici - kazao nam je organizator koncerta i vlasnik Marine Kaštela Josip Berket te dodao kako sa sličnim programom planira nastaviti i u buduće.

Virtuozi su ovim koncertom započeli turneju, a očekuju ih nastupi u Splitu, Sv. Ivanu Zelini, Ozlju i Zagrebu.

 

Foto: Jakov Sučić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno