hren

Proteklog je četvrtka u ambijentu dvorca Vitturi otvorena izložba crteža Gabrijela Jurkića iz fundusa Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu. Kaštelani će imati prilike ovu izložbu pogledati tijekom slijedeća tri tjedna.
Na izložbi koju je postavila i priredila kustosica i muzejska savjetnica MGK Mirela Vujević Duvnjak predstavljen je dio fundusa zbirke od oko 6000 crteža, studija i skica Gabriela Jurkića iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno.

Kako je kazala autorica izložbe Željke Markov, izložba predstavlja crtačku dionicu Jurkićeva stvaralaštva i na njoj je prikazano 80 Jurkićevih crteža.

Svečanosti otvaranja nazočili su gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović i gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Gabrijel Jurkić rođen je 1886. godine u Livnu. Učio je slikarstvo u privatnoj školi Čikoša i Crnčića (1906./07.) i Privremenoj višoj školi za umjetnosti i obrt u Zagrebu (1907./08.), a zatim na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču kod Aloisa Deluga (1908./09.).

U Sarajevu je živio do 1956. godine kada se sa suprugom Štefom preseljava u Franjevački samostan Gorica u Livnu gdje je ostao do svoje smrti 1974. godine.

U znak zahvalnosti franjevcima je ostavio dio svoga umjetničkog opusa: dvjestotinjak slika i oko šest tisuća crteža, skica i krokija.

Godine 1970. nagrađen je Zlatnom plaketom Udruženja likovnih umjetnika BiH kao jedan od petorice doajena bosanskohercegovačke umjetnosti.

 

Foto: MGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij