hren

„GLAS VIČE U PUSTINJI“
U vrijeme korona krize, u nemogućnosti svog uobičajenog načina djelovanja, mnogi umjetnici okrenuli su se digitalizaciji i objavljivanju svojih radova putem Interneta. Jedan od takvih je i kaštelanski književnik i satiričar te kolumnist našeg Portala Robert Marić, koji se u ovo vrijeme, uobičajeno za pripremu maškaranih događanja, odlučio objaviti dva digitalna izdanja te ih besplatno podijeliti zainteresiranim čitateljima.

Prvu takvu knjigu nazvao je „Glas viče u pustinji“, a radi se o zbirci foto-stripova na 265 stranica nastalih u proteklih dvadesetak godina te objavljivanih u Maškaduru, satiričnom godišnjaku koji uobičajeno prati karnevalska događanja u Donjim Kaštelima. Link za skidanje pronađite na kraju teksta...

„U ono vrijeme barbari sa istoka navališe,
popališe, popljačkaše i otvoriše vrata pustoši,
a za njima dođoše barabe domaće,
najprije jedan, pa četiri,pa...
četiristočetrdesetičetiri;
privatiziraše, pokradoše, popljačkaše sve,
da kamen na kamenu ne ostaše,
samo sretni birači, gladni, al` sretni,
nastaviše i na izbore izlaziše, a domaće
barabe ni za kutije izborne više ne imaše.“

Robert Marić autor je mnoštva humorističnih i satiričnih romana, zbirki aforizama, radiodrama, monodrama, skečeva, knjiga za djecu, a uz to je i kolumnist mnogih novina, među kojima i našeg Portala.Objavio je knjige: “Ludi šetači” (1988.), “Dnevnik očajnika” (1994.), “Ateist sam, Bog mi je svjedok” (1997.), “Dalmatinko” (2003.), “Bez kolesterola” (2003.), “Praznine” (2003), “El Dotores”(2004.), “Dnevnik očajnika, treće dopunjeno izdanje”, (2005.) “Obala poskoka” (2008.), “Trilogija tihog urnebesa” (2012.), “Dobrila i Miljenko” (2014.), “Donjokaštelanski krnjeval” – zajednički rad s prof. Mladenom Domazetom (2014.).

Njegovo djelo “Keks i glad”, objavljeno 2008. godine, urnebesna je kazališna hit komedija, koju je Kaštelansko kazalište izvelo na 2. Festivalu amaterskih kazališta u Slavonskom Brodu. Dobila je nagradu za najbolju predstavu festivala, Grand prix publike kao najbolja predstava, te dvije nagrade za glumu. Pored toga, plasirala se u finale 50. Festivala hrvatskih kazališnih amatera na Hvaru 2010. godine, gdje je imala tri nominacije za nagradu – tekst, režiju i glumu.

Marić je napisao i radio drame i skečeve. HRT Split je objavio izbor na CD-u “Novi dnevnik očajnika”. Autor je oformio audio teatar Bizzzarrr. Uredio i priredio za tisak desetke knjiga. Pisao je kolumne u Slobodnoj Dalmaciji, Večernjem listu i još nekim tiskovinama. Uvršten je u Antologiju hrvatskog aforizma i Enciklopediju aforizama. Dobio je posebnu književnu nagradu na Raosovim danima.

Dobio je i Nagradu Grada Kaštela za književnost. Član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

„Glas viče u pustinji“ možete skinuti OVDJE ili pročitati OVDJE, a za nekoliko dana očekuje nas još jedno digitalno izdanje Roberta MarićA koje ćete također moći pročitati putem naših stranica.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij