EURIPIDOVA MEDEJA NA DANIMA KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Jedan od ključnih tekstova antike, Euripidova "Medeja", djelo koje pršti emocijama od ljubavi preko prevare do lude krvave osvete, donijeli su sinoć na pozornicu Kaštelanskog kazališta mladi splitski glumci okupljeni oko Gimnazijske dramske scene Kraljica.

Lik Medeje je vrlo zanimljiv i složen pa ne iznenađuju brojne interpretacije njezine osobnosti i djelovanja. Režija mladog Andreja Bartula Jabuke Medeju ovaj put donosi u današnje vrijeme, vrijeme u kojem su mediji prepuni divljaštva i različitih tragičnih događaja, pa samim tim činjenicama Euripidovo  djelo ni nakon 2.500 godina ne gubi na aktualnosti, a pitanja morala, prevare i osvete ostaju svakodnevica.

Medeja (Ana Rebić) svog budućeg supruga Jazona (Andrej Bartul Jabuka) upoznaje u diskoteci. Žive sretnim životom, dobiju dvoje djece, a onda se, kako to često biva, polagano udaljuju jedno od drugog u vrtlogu životne svakodnevice. Kada se Jazonu ukaže dobra poslovna prilika spetlja se sa Glaukom (Ana Furlan Sfarčić), a Medeja za prevaru dozna banalnim slučajem.
Upravo tada velika Medejina ljubav pretvara se u ludilo mržnje te počne planirati osvetu koja rezultira trovanjem Glauke i ubojstvom vlastite djece.

Bez pretjerane patetike, sa minimalnom scenom i odlično odabranom glazbom, Jabuka uistinu uspijeva prilagoditi veliku tragediju današnjem vremenu, a cilj predstave ne postaje preveliko moraliziranje već ukazivanje na nepromjenjivost ljubavi, ljubomore i osvete do današnjih dana.

Tome svakako pridonosi i odlična gluma mladih glumaca koji su likovima unijeli životnost i kreirali predstavu na kraju koje smo od publike čuli uglavnom riječi hvale.

Foto: Ivana Topić (PGK)

 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij