hren

TREĆI DAN FESTIVALA UZ POVIJESNU DRAMU I KOMEDIJU
Kazališni vikend u Kulturnom centru u ove se subote nastavio sa video projekcijom predstave ''Diva Grabovčeva'' i izvedbom uživo komedije ''Mlodo ludo, storo bez pameti''. Interes za 10. Dane Kaštelanskog Kazališta ne jenjava, tako da je publika i ovoga puta zauzela sva predviđena mjesta u gledalištu.

Članovi Sinjskog pučkog kazališta, zbog bolesti nisu bili u stanju nastupiti pred kaštelanskom publikom pa se njihova ''Diva Grabovčeva'' prikazala putem video projektora. Tekst je djelo fra Blage Karačića, a režirao je Željko Viculin. Priča o Divi i njenoj nesretnoj sudbini seže u 17. stoljeće u vrijeme Turske okupacije, kada ju je prema predaji ubio turski beg kojem je odbila postati ženom. Glavne uloge tumače Dinko Franchini i Ana Bota, uz ostale brojne članove kazališta iz Sinja.

Sinjani su bili spriječeni doći u Kaštela, no članove pučko amaterske fameje ''Dišpet'' iz Zavale s Hvara nije omelo čak ni olujno jugo, koje je ove subote pokazivalo svoje zube. Oni su se na daskama Kulturnog centra predstavili komedijom ''Mlodo ludo, storo bez pameti''. Autorica teksta, a ujedno režiserka je Natalie Ann Lučić. Tema predstave vezana je uz starački dom na otoku, u kojem se našao izvorni dalmatinski galeb neženja Tonči, koji se pod stare dane suočava sa svojim grijesima iz prošlosti i susreće neke zaboravljene osobe. Predstava prikazuje otočki mentalitet i smiješne životne situacije u susretima različitih karaktera, pa se publika na trenutke davila od smijeha. Većina likova u predstavi govori otočkim dijalektom, osim jedne uloge koja je također na dijalektu, ali kajkavskom. Glumačku ekipu čine: Stipe Batoš, Antonijo Šimić, Marija Batoš, Nenad Puljić, Nikolina Marjan i Marina Jakas.

Izvedbu je budnim okom pratila autorica, redateljica i voditeljica ove glumačke fameje Natalie Ann Lučić, ne skrivajući zadovoljstvo što su nakon uspješnih nastupa po mjestima svog otoka zakoračili i na kopno.

- Radimo već nekih 10 godina, a sve je počelo sa željom da naše mještane razveselimo za Božić. Okupila sam svu djecu iz mjesta i svakom pronašla po ulogu, tako je krenulo i raslo iz godine u godinu. No kako su rasla, odlazila su na školovanje, tako smo ostali bez djece u selu pa su nam se zadnjih par godina pridružili stariji. Družimo se ko jedna fameja, radimo samo komedije na našem dijalektu, svi smo amateri, ali ono što radimo, radimo s ljubavlju, kazala nam je Natalie Ann.

Večeras su na programa Dana Kaštelanskog kazališta također dvije gostujuće predstave. U 18 sati stižu glumci Dramske udruge Proložac sa komedijom ''Nesanica'', a u 20 sati glumci dramske sekcije ''Odande donde'' iz Hrvaca izvesti će predstavu ''Grijeh''.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij