hren

ODRŽAN KAŠTELANSKI DIO MANIFESTACIJE XI. ''DANI LUKE BOTIĆA''
U okviru programa Kaštelanskog kulturnog ljeta, sinoć se u atriju dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću održala tradicionalna manifestacija ''Dani Luke Botića''. Program večeri sastojao se od dva dijela, predavačkog i glazbenog. U prvom je dr. Jurica Botić održao predavanje na temu ''Luka Botić i Bosna'', a u drugom dijelu su izvedbom sevdaha nastupili Zrinka Posavec i Ambrozije Puškarić. Organizatori događanja su ''Udruga za revitalizaciju sela Opor Botići'' i ''Đakovački kulturni krug'' uz potporu gradova Kaštela i Đakova.

Prije samog početka predavanja Jurica Botić je pozdravio okupljene na 11. godini manifestacije, te izrazio zadovoljstvo što se tradicija održavanja nastavlja i u ovim posebnim epidemiološkim okolnostima. Potom je započeo svoje predavanje o vezama hrvatskog književnika i političara Luke Botića sa Bosnom.

- Na dosadašnjim ''Danima Luke Botića'' dovodili smo ga u kontekst sa različitim geografskim prostorima i povijesnim ličnostima. Tako smo obrađivali veze Luke Botića sa Splitom, Dalmacijom, Slavonijom i Đakovom, a ove godine sam se odlučio da se zaustavimo na Bosni koja je bila stanica na njegovu putu od Splita, Srbije do Đakova. Botićev posjet  Bosni je vezan posljedično književno jer iz tog razdoblja proizlaze određena književna djela, ali njegova primarna motivacija bio je rad u prosvjetiteljskom smislu i traženje inspiracije za književno i političko djelovanje. - kazao je Botić.  

Luka je u Sarajevo stigao kada je imao 21 godinu i tamo se zadržao nekoliko mjeseci, a kako navodi predavač, njegovi su biografi zabilježili da je bio odjeven ''bosanski'' te je takav stigao i u Đakovo pa je stvarao pomutnju o svom pravom podrijetlu. Od njegovih djela iz tog razdoblja poznati su ''Pobratimstvo'' i ''Dilber Hasan''.

U političkom smislu djelovanje Botića predavač je pokušao približiti iz perspektive 19. stoljeća u kojem je djelovao, ali i kroz pogled iz sadašnjosti 21. stoljeća.

- U tim turbulentnim vremenima ustanaka, ubijanja, progona on progovara o toleranciji, o ljubavi, o prijateljstvu. Možemo govoriti da je u tom smislu bio ispred svog vremena. Luka Botić je zanimljiva figura jer spaja nespojivo , u odnosima kada su svi nacionalni preporoditelji izdizali svoje iznad tuđega, on izdiže svoje ne naspram tuđega, nego uvažavajući tuđe. Pokazao je da ima kapacitet multikulturalnog uvažavanja, a istovremeno i apostrofiranja nacionalnog.- ustvrdio je u svojim završnim riječima predavač Botić.

U koncertnom dijelu večeri publici se predstavila Zrinka Posavec, đakovačko-zagrebačka glazbenica i pjesnikinja. Uz pratnju Ambrozija Puškarića na gitari otpjevala je nekoliko sevdalinki i starogradskih pjesama, te osim bogatim glasom, pjesme predstavila i u povijesno geografskom kontekstu. Na repertoaru su se našle ''Grana od bora'', ''Čudna jada od Mostara grada'', ''Srce više nije moje'', ''Moj Dilbere '' i ostale kojima je gošća oduševila prisutne.

Nadolazećeg vikenda manifestacija se nastavlja u Đakovu, a organizatori iz udruge ''Opor Botići'' na čelu sa predsjednikom Joškom Botićem, sa nadom u bolju situaciju dogodine, najavljuju nastavak tradicije sa zanimljivim predavanjima i gostima.

 

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij