hren
 

GLAZBENA  POSLASTICA  U POVODU DANA DOMOVINSKE ZAHVALOSTI I DANA HRVATSKIH BRANITELJA
Dugim aplauzom i ovacijama nagradila je sinoć publika izvrsnu koncertnu izvedbu opere Nikola Šubić Zrinjski i njeno „finale“, pjesmu U boj, u boj, koja nikog nije ostavila ravnodušnim, pa su se mnogi i pridružili izvođačima u njenoj ponovljenoj izvedbi koja je pratila veliki vatromet na kraju samog koncerta.

Već desetu godinu za redom u okviru Kaštelanskog kulturnog ljeta održava se tradicionalni koncert arija i dueta, a ovog je puta kaštelanska publika imala priliku uistinu uživati u pravoj opernoj poslastici, održanoj u povodu Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

Na pozornici na štafilićkom Igrišću okupili su se tako ponajbolji solisti Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita, Rijeke i Zagreba, a jednu od najpoznatijih hrvatskih opera Ivana pl. Zajca, glazbenu tragediju u tri čina kroz  osam hrvatskih slika, brojnoj publici približili su sopranistice Antonija Teskera i Ana Zebić Kostel, tenor Damir Klačar i bariton Robert Kolar, uz klavirsku pratnju Zorana Velića.

Kroz uloge hrvatskog bana i zapovjednika Sigeta Nikole Šubića Zrinjskog, njegove žene Eve i kćeri Jelene te sigetskog časnika Lovre Juranića, prenijeli su publici domoljubno ozračje koje vlada u ovoj operi i dočarali trenutke odlučujuće bitke za Siget i onog što joj je prethodilo.

Sama ideja o posebnom obilježavanju desete obljetnice Arija i dueta pod zvijezdama kroz malo drugačiji program od uobičajenog, rodila se još prošle godine, doznajemo od njihovih idejnih začetnica Antonije Teskere i Ane Zebić Kostel, koje su ove večeri bile posebno ponosne što su uspjele pripremiti ovu hrvatsku operu zajedno sa svojim gostima i izvesti je pred domaćom publikom uoči obilježavanja Oluje.

-  Velika nam je čast i zadovoljstvo što nešto ovako postoji i traje u Kaštelima već deset godina, iako se tome uistinu nismo nadale, ali tu smo gdje jesmo - kazale su nam skromno ove mlade kaštelanske sopranistice, zahvaljujući pri tom Turističkoj zajednici i njenoj direktorici Nadi Maršić, što je sve ove godine stajala uz njih.
Ova glazbena večer, kroz koju je publiku, opisujući svaku sliku koju će solisti izvesti, vodila Marijana Vulas, održana je upravo u organizaciji Turističke zajednice Grada Kaštela i uz suorganizaciju kaštelanske HVIDR-e te pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, a svi oni koji nisu mogli biti na Igrišću koncert su mogli pratiti na  live video streamu kojeg radi Split Stream.

Zbog pojačanih epidemioloških mjera i korona virusa, ove će godine izostati uobičajena proslava Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na kojoj se tradicionalno okupe branitelji iz cijele Hrvatske, pa su gosti iz Slavonije  pristigli nešto ranije kako bi zajednički obilježili ovaj praznik, koliko to prilike dopuštaju. Stoga su i oni imali priliku uživati ove vruće večeri u izvedbi opere Ivana pl. Zajca, no ipak se nadaju kako će iduće godine moći zajednički proslaviti praznik velikom feštom kako su to činili i ranije, doznajemo od dogradonačelnika Kaštela Grgice Benutića i Ivice Vidovića, predsjednika kaštelanske Hvidre, koja je bila suorganizator ove koncertne večeri.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij