SLIKE I PROSTIRKE ĆE BITI POSTAVLJENE DO KRAJA RUJNA
Po drugi put, Kaštela su ugostila izložbu jedne od najpoznatijih hrvatskih slikarica Nives Kavurić-Kurtović. U prostorima dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću u četvrtak je upriličeno otvaranje izložbe slika i prostirki ove umjetnice pod nazivom Iz mraka ozarenosti – udahni, nadahni. Izložbu je organizirao Muzej grada Kaštela u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta.

Riječ je o slikama i prostirkama velikih formata, najranija slika je iz 1966. godine, a najmlađa je iz 2010. godine. Prikazane su u tri cjeline tako da se može pratiti  umjetničin slikarski razvoj. Postavljeno je ukupno 27 djela rađenih u kombiniranim tehnikama, kazala je Mirela Vujević Duvnjak autorica izložbe, savjetnica Muzeja grada Kaštela.

- Nives je  velika hrvatska likovna umjetnica koja se davno potvrdila u antologiji hrvatskog slikarstva i koju karakterizira  duboko, misaono slikarstvo, vrlo iskreno slikarstvo koje se rijetko viđa. U centru svega je uvijek čovjek  i egzistencijalna pitanja čovjeka. Uglavnom su to teške teme, ali htjela bih naglasiti da koliko god je tu  egzistencijalne težine i boli  ima i humora i aluzivnosti, ironije i autoironije- kazala je Vujević Duvnjak.U sklopu izložbe prikazan je i dokumentarni film, kako je kazala Vujević Duvnjak, koji je dodatna dimenzija poznavanju djela i lika Nives Kavurić- Kurtović. U filmu govore eminentni povjesničari umjetnosti Tonko Maroević,  Ivo Šimat Banov, Radovan Ivančević, njezini kolege slikar i ona sama.

- Bila je vrlo je elokventna, lijepo bi znala pojasniti i približiti  svoje slikarstvo, često je pisala tekstove na svoje slike, neke od njih su  gotovo poezija. Njezina umjetnost je slojevita, složena i zagonetna.  Bila je vrlo nadarena umjetnica – kazala je Vujević  Duvnjak.

U organizaciji izložbe  sudjelovao i Nikola Franić iz Galerije Kultura 46, koji je povezao Muzej i obitelj slikarice.

- Izložba pokazuje tri etape njezina rada, zadnji period je između 2003. do 2010. Poslije toga, zbog pogoršanja svoga zdravstvenoga stanja prelazi na crtež. Nives je sama po sebi u ovim vremenima izuzetno atraktivna, jer svojim osebujnim rukopisom progovara na jedan nevjerojatan, čudovit i čaroban način – kazao je Franić i napomenuo da mu je bila čast biti dio tima uz ravnatelja Muzeja Ivana Šutu, kustosicu Mirelu Vujević Duvnjak i restauratora Davida Milića.

Da je prostor dvorca Vitturi bio idealna lokacija za jednu ovako malu izložbu slika, velike Nives Kavurić- Kurtović naglasio je Franić i dodao da je Vitturi jedna nevjerojatna lokacija, ne toliko daleka od Splita, te da je prostor sam po sebi nevjerojatno uravnotežen.

Dodajmo, kako će izložba slika i prostirki  Nives Kavurić - Kurtović biti postavljena do 27. rujna u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Foto:Ivana Topić (PGK) 

 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij