IZRAVAN TV PRIJENOS OVOG VIKENDA
Tradicija Festivala dalmatinskih klapa u Omišu nastavila se i ove godine, unatoč pandemiji koronavirusa, no u skladu sa situacijom, u skraćenom i prilagođenom programu, a i ove godine na njemu sudjeluju kaštelanske klape i bilježe dobre rezultate.

Festival u Omišu otvoren je prošlog petka programom novih skladbi u kojem je nstupilo jedanaest klapa s dvanaest novih skladbi, pri čemu je pobjednikom večeri postao  Vicko Dragojević autor glazbe „Španjola“ na stihove Vedrana Bonačića. a u izvedbi muške klape Kaše iz Dubrovnika. Klapi Kaše pripala je i nagrada za najbolju izvedbu. Drugo mjesto i srebrna plaketa pripala je Živki Ključi za skladbu „U oni dan“ na stihove Ružane Kovač u izvedbi novljanske klape Vinčace, dok su treće mjesto  podijeli autorski par Vinko Didović i Pjero Mirić za skladbu „Ne umiru kapetani“ u izvedbi domaće klape Oneum i Roko Radovan autor glazbe i stihova za skladbu Dozivju nas glasi u izvedbi muške klape Korda iz Lumbarde.

Druga nagrada za mješovite klape Kampanelima

Program se nastavio i u subotu, na Večeri mješovitih klapa, na kojoj je nastupilo sedam klapa u dva kruga i to natjecateljski krug te revijalno pjevanje napjeva.
Stručni ocjenjivački sud koji su činili Rajmir Kraljević, Mirjana Siriščević, Ivana Tomić Ferić, Blaženko Juračić i Marijo Krnić najboljom je proglasio mješovitu klapu Diversa iz Zagreba kojoj je pripao Zlatni štit sa povijesnim grbom Grada Omiša. Drugo mjesto i srebrni štit zavrijedila je kaštelanska klapa Kampaneli dok je treće mjesto i brončani štit dobila klapa Basca iz Baške Vode.

Podvorje u finalnoj večeri

Festival dalmatinskih klapa u Omišu nastavlja se ovog petka i subote, 24. i 25. srpnja,  kada će se održati Večer ženskih klapa te Večer muških klapa.
Kako se ove godine izborne večeri nisu održale, festivalski žiri Mirjana Siriščević, Ivana Tomić Ferić, Marko Rogošić, umjetnički ravnatelj Festivala Dušan Šarac i ravnatelj Festivala  Mijo Stanić na temelju dostavljenih video snimki, odabrali su po deset ženskih i muških klapa koje će se boriti za omiške štitove i leute.

U završnoj večeri ženskih klapa, u petak 24. srpnja u 21 sat, uz izravni televizijski prijenos na trećem programu HRT-a, natjecat će se klape KURJOŽE - Podstrana, LUŠE - Split, VENTULA - Split, SALONA -Solin, MERLA - Dugopolje, KAPRIC - Zadar, STIVANJA - Trogir, MIRABELLA CZK - Omiš, ORŠULICE - Vodice i FIGURIN - Zagreb.

A u subotu 25. srpnja na Trgu Sv. Mihovila sa početkom u 21 sat održat će se, uz izravni televizijski prijenos na trećem programu HRT-a završna Večer muških klapa. Nastupit će klape BOŠKET - Zagreb, KAŠE - Dubrovnik, KORDA - Lumbarda, SEBENICO - Šibenik, PINGUENTUM - Buzet, MRIŽA - Split, PODVORJE - Kaštel Sućurac, KRUNIK - Kučine, KOŽINO - Kožino i KUMPANJI - Blato.

Klapama će se dodijeliti tri nagrade stručnog ocjenjivačkog suda, nagrada za najbolju izvedu te nagrada publike.
Publika će moći glasovati putem telefona  SMS poruka, a način glasovanja bit će predstavljen u tijeku TV prijenosa.
Treba napomenuti da će kaštelanski predstavnici, klapa Podvorje, u finalnoj večeri nastupiti s izvedbom narodne klapske pisme „Otvor vilo“ u obradi Krešimira Magdića te pjesmom „Sol na koži“, za koju je stihove napisao Jakša Fiamengo, a glazbu Rajmir Kraljević.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij