hren

PETI ROMAN KAŠTELANSKOG PISCA
Kao što nam je i najavio prošlog ljeta, kada smo s njim radili na predstavljanju njegovog četvrtog romana  „6,9 po Riechteru“, kaštelanski pisac drniških korjena Josip Budiša, izdao je svoj peti roman, odnosno šestu knjigu koja nosi naziv „Sjeta“.

Nakon knjige „Sve naše krize“, a potom i  romana „Tragom sudbine“, koji  priča o životu čovjeka iz Dalmatinske zagore, romana „Manje više isti ljudi“,  koji govori o životu četvorice umirovljenika, trećeg romana „Komformist“ koji opisuje osobe koje se znaju dodvoriti svim vlastima te priče o raspadu jednog braka u romanu „6,9 po Riechteru“, Josip Budiša u svom novom romanu „Sjeta“ progovora o vrijednostima istinskog  prijateljstva i u najtežim životnim neprilikama, bez obzira na nacionalne, vjerske ili druge pripadnosti.

- Svi mi često listamo neke svoje spomenare, prisjećajući se ljudi koji više nisu s nama. Ova moja nova knjiga nastala je zbog moje odluke da neke stranice tog mog spomenara otisnem na papir.  Pri nastajanju knjige, u prvom redu, želio sam još jednom se podsjetiti da su prava prijateljstva izraz poštovanja prema osobama u kojima, unatoč  svim razlikama, prepoznajemo djelić sebe samih.
Često se s nostalgijom prisjetim svega što sam prošao s njima, bilo u sretnim i veselim trenucima, s osmijesima i suzama radosnicama  ili u onim gorkim trenucima, kada smo proživljavali nešto grubo i bolno.  A bilo je jednih i drugih. Mnogo toga lijepog smo planirali, ali kako život nemilice teče, mnoge želje ostale su bezobistinjene. Ne kaže se za ništa, u narodu, „Čovik sniva, a Bog odlučuje“.

Ova knjiga je za sve čitatelje, Prijatelji o kojima pišem bili su vremešniji od mene pa time i iskusniji.  Njihovo životno iskustvo mnogo mi je značilo i pomoglo u životu. Knjiga donosi mnoge mudrosti koje su izrekli, dobro ih je pročitati jer mnogima mogu poslužiti kada se nađu na životnim raskršćima – kazao je o svom novom romanu Budiša, naglasivši kako mu je pisanje hobi te da ga godine života neće spriječiti da i dalje nastavi s književnim stvaralaštvom, a nije propustio niti priliku zahvaliti Gradu Kaštela te gradonačelniku Denisu Ivanoviću i dogradonačelnici Jadranki Matok Bosančić, koji su mu i ovom prilikom dali podršku pri objavi novog romana.

Iako je tek nedavno izašao iz tiska, a nakladnik je riječka kuća Uliks, roman „Sjeta“ već je naišao na iznimno pozitivne kritike, kako struke tako i prvih čitatelja.  Ako uzmemo u obzir da su dosadašnji Budišini romani često zauzimali visoka mjesta na ljestvicama najčitanijih romana u Hrvatskoj, nema razloga, posebno kada je riječ o tematici novog romana, da i „Sjeta“ uskoro ne bude jedan od popularnijih hrvatskih romana među čitateljskom publikom.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij