hren
 

U VITTURIJU POSTAVLJENA IZLOŽBA SANJE ACALIJE
Nakon pauze od tri mjeseca, Muzej grada Kaštela nastavio je sa svojom djelatnošću, otvaranjem izložbe ''Villa Nika'' autorice Sanje Acalije. Protokol otvaranja izložbe odvio se ovog četvrtka u prizemlju dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, a događaj je pobudio veliki interes posjetitelja. Uz autoricu,  suradnici na likovnom postavu izložbe su David Milić, Robert Jozić, Davor Kamenjarin i Đani Martinić.

Ravnatelj kaštelanskog Muzeja Ivan Šuta pozdravio je okupljene i izrazio zadovoljstvo što su se stekli uvjeti za otvaranje nove izložbe nakon zadnje koja je održana u ožujku te je poručio kako se nada da će i ostali muzeji nastaviti istim smjerom. Uz njega, na otvaranju su govorili i dogradonačelnik Grgica Benutić, kao i ravnateljica Turističke zajednice grada Kaštela Nada Maršić, koja je također doprinijela u realizaciji izložbe.
Benutić je kazao kako je u tijeku sanacija vile Nike, a otvorenje se očekuje početkom sljedeće godine. Sam čin otvaranja pripao je Ani Grgić, docentici s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu. Potom je riječ pripala i autorici izložbe koja se zahvalila suradnicima te pozvala posjetitelje na razgledavanje izložbe.

Izložba je nastala je prikupljanjem sačuvanih primarnih i sekundarnih materijalnih tragova i već izblijedjelih sjećanja starijih protagonista. U Državnom arhivu u Splitu pohranjen je dio arhivske građe kao Osobni fond dr. Petra Kambera, a u Muzeju grada Kaštela u okviru Dokumentarne zbirke čuvaju se fotografije, razglednice i dopisnice. U Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu nađen je dio arhivskog fonda, a obiteljske fotografije  sačuvane su u obiteljima Rismondo i Berket.

Autorica je publici, vodeći ih kroz izložbeni prostor skrenula pažnju na multimedijalnu skulpturu  Đanija Martinića pod nazivom ''Jedro'', postavljenu u čast dr. Petra Kambera prvog kaštelanskog hotelijera.

- Autor je kroz svoju instalaciju na zanimljiv način opisao Kamberov život. To vam je ono imati, a nemati. Nije imao dobar vjetar u leđa, a jedrio je i dojedrio u Kaštela – kazala je autorica Acalija.

Ovaj eksponat zajedno s ostalima u sklopu izložbe, svi zainteresirani mogu pogledati do kraja kolovoza u redovnom radu muzeja.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij