hren

HIT PREDSTAVA KAO ROĐENDANSKI POKLON GRAĐANIMA
Povodom nadolazećeg rođendana Grada Kaštela, sinoć je na pozornici kina Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu izvedena ''Laponija'', predstava splitskog HNK. Glumačka postava koju čine Monika Vuco Carev, Zorana Kačić Čatipović, Nikša Arčanin i Siniša Novković svojom je izvedbom izazvala pregršt pozitivnih emocija kaštelanske publike te je na kraju ispraćena dugotrajnim aplauzom.

Prepuno gledalište kina Sv. Juraj imalo je priliku uživati u drami s komičnim elementima koja je svoju premijeru u režiji Nenni Delmestre doživjela u prosincu, na daskama Scene 55 u splitskom HNK. Tekst je djelo katalonskih autora Cristine Clemente i Marca Ageleta ,a prijevod i adaptacija djelo su redateljice Delmestre. Radnja predstave bazirana je na kulturološkim i društvenim razlikama i konfliktima dvaju bračnih parova i njihove djece.

Priča je smještena u Laponiju za vrijeme božićnih praznika kad jedna sestra i njena obitelj iz Dalmacije posjećuju obitelj druge sestre u Finskoj Laponiji, veseleći se božićnim radostima i susretu njihove djece s “pravim” laponskim Djedom Mrazom. Problemi nastaju kada nordijski ogranak obitelji ne pristaje participirati u ovom običaju, a njihova četverogodišnja kći objasni svom petogodišnjem bratiću da Djed Mraz ne postoji i da mu poklone zapravo kupuju roditelji. Taj događaj pokrenut će cijelu lavinu vezanih reakcija i obiteljskih tajni koje kroz sukob parova izađu na vidjelo.

Publika je dinamiku predstave zainteresirano pratila proživljavajući ozbiljne, ali i smiješne trenutke koji najviše izviru iz različitosti mentaliteta Mediterana i Finske, stoga su na kraju toplo pozdravili glumce, a posebno svoju Sućurku Moniku Vuco Carev, koja u predstavi igra lik temperamentne Monike iz dalmatinskog ogranka obitelji. Na kraju izvedbe porazgovarali smo s Monikom koja je s nama podijelila dojmove s nastupa pred domaćom publikom.

- Na ovoj pozornici posljednji sam put nastupala u vrtićkoj dobi, tako da je bilo lijepo ponovno igrati ovdje. Publika je jako dobro reagirala i mislim da im se predstava svidjela, osjetilo se kako su mene i kolege lijepo primili. Ovo nam je ujedno bilo prvo gostovanje tako da sam uživala i u ovoj izvedbi kao i onima na sceni splitskog HNK.

Predstavu su pratile i redateljica Nenni Delmestre te scenografkinja i kostimografkinja Lina Vengoechea, kako bi uvidjele kako predstava prolazi u drugačijem prostoru od onog u matičnom kazalištu. Dodajmo da je za oblikovanje svjetla zadužen Miroslav Mamić, a tonski oblikovatelj je Marko Mandić.

''Laponija'' svoj put nastavlja već večeras na svojoj pozornici u splitskom kazalištu, a svi koji još nisu imali priliku pogledati je, mogu to učiniti kroz ožujak i travanj u terminima objavljenim na stranicama HNK-a.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij