TRADICIONALNO KOD CRKVICE SV. MARTE
U organizaciji škola Bijaći iz Kaštel Novog i Kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice, održana je ovog četvrtka tradicionalna  manifestacija Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću koja se ove godine održala po 21. put. Prelijep, sunčan dan i ove godine je na predjelu Bijaći kod crkvice Sv. Marte okupio učenike, njihove nastavnike i prijatelje ovog događanja kojim ove dvije škole obilježavaju svoj dan, ujedno i Dan grada Kaštela..

Manifestacija koja je započela u jutarnjim satima kviz natjecanjem učenika šestih razreda kaštelanskih osnovnih škola, te likovnom radionicom, nastavila se svečanim programom kojeg je prigodnim riječima otvorila ravnateljica Bijaća, jadranka Šošić.

-Izuzetno mi je drago da smo se i ove godine, po 21. put, našli na svetom tlu hrvatskih Bijaća. Ovdje smo zajedno sa partnerima u našem projektu, predstavnicima OŠ kneza Trpimira iz Kaštel Gomilice, na čelu sa mojim kolegom ravnateljem Zoranom Blaževićem. Odabrali smo 4. ožujka za dan naših škola koji je ujedno i dan našeg grada, budući da je na taj dan 852. godine, izdana Darovnica kneza Trpimira u kojoj se prvi put spominje ime Hrvat.
Na niz generacija naših učenika pokušavamo prenijeti ljubav prema svojoj baštini, povijesti, kulturi i jeziku, naročito okupljanjem na ovom mjestu gdje se oni upoznaju s poviješću i gdje će jednog dana to posijano sjeme, nadamo se, izniknuti u novu biljku kako bi oni isto tako prenijeli svoje znanje na buduće generacije učenika, kazala je ravnateljica Šošić.

U ime gradonačelnika denisa Ivanovića i cijele Gradske uprave, prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grgica Benutić.

-Ovo je zajedničko svetište Kaštelana i Trogirana te mi je zadovoljstvo što smo se i ove godine okupili na ovom mjestu. Zahvaljujem svim sudionicima ove manifestacije na uloženom trudu u očuvanju naše baštine što je na diku nama građanima Kaštela, rekao je ovom prilikom Benutić.

U programu je sudjelovao i Nino Švonja, kustos epigrafičke zbirke Arheološkog muzeja u Splitu koji je za ovu priliku utjelovio don Franu Bulića.

-Don Frane Bulić dosta je bio vezan za ovaj lokalitet jer je ovdje u Bijaćima 17. svibnja 1894. godine osnovao društvo Bihać, Društvo za istraživanje domaće povijesti u Spljetu, a koje je istraživalo čitavo ovo područje.  

Prigodnom riječi prisutne je pozdravio i župnik Kaštel Novog, don Darijo Čorić, a u programu kojeg su vodile učenice Karla Šarić i Karmen Rađa, nastupili su viši muzejski pedagog Muzeja grada Kaštela Mario Klaić, povijesna postrojba Praetoriani Croatorum, učenici recitatori te učenički zbor OŠ kneza Trpimira pod ravnanjem Darija Cuculića.

Na kraju su prigodnim poklonima darivani i nagrađeni učenici na ranije održanom natjecanju.

Foto: PGK


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij