hren

OD STARIH IGARA DO IZLOŽBI
Oko 200 tisuća ljudi protekle je večeri i noći posjetilo neke od 240 muzejskih prostora i institucija diljem Hrvatske, u kojima se održavala 15. Noć muzeja, a među njima bilo je i nešto više od 700 građana koji su posjetili i sudjelovali na nekom od događanja koja je za ovu prigodu, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću te Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu,  organizirao Muzej grada Kaštela.

Noć muzeja u Kaštela je donijela nekoliko izložbi i događanja vezanih uz izložbe pa je tako u dvorcu Vitturi otvorena izložba „Slikarski atelje Leonarda da Vincija“, na kojoj su prezentirani radovi nastali nakon teorijsko-praktične radionice „Slikarska tehnika Leonarda da Vincija – teorija i praksa“ koja se u Muzeju grada Kaštela održala uz partnersku podršku Hrvatskog restauratorskog zavoda i UMAS, u povodu 500. obljetnice Leonardove smrti. Izložbu je pratila i prezentacija „Slikarska tehnika Leonarda da Vincija“ na kojoj su, uz prigodnu renesansu glazbu,  prikazana kopiranja Leonardove lazurne tehnike slikanja.
Upravo ova prezentacija izazvala je veliko zanimanje posjetitelja, a zasluge za to pripadaju profesoru Valentinu Radmanu iz Zadra, koji je demonstrirao izradu kopije jedne Leonardove slike. Inače, Radman je slikar kojem je uže područje zanimanja metoda gradnje slike u slojevima tehnikom ulja na platnu, odnosno panelu. Ovaj slikar, koji se bavi i ilustracijama, grafičkim dizajnom te fotografijom, tijekom više od dva sata dočarao je Kaštelanima nastajanje jedne kopije, što je mnogima bio prvi susret s takvim segmentom slikarstva.

Dvorac Vitturi ugostio je i izložbu „50 godina Labinskih ateliera 1968. – 2018. ", Narodnog muzeja Labin, koja donosi neke od radova hrvatskih umjetnika iz druge polovice 20. stoljeća okupljenih u Labinskim atelierima,  i to radove od njihove prva zajedničke izložbe 1968. godine i nastanka, kako je pojedini kritičari nazivaju, te važne likovne smotre, do posljednjih zajedničkih nastupa. Među autorima su Goldoni, Diminić, Lah, Bassani, Bobanović, Kokot i drugi.
Izložba o Labinskim atelierima kao i izložba o Leonardu da Vinciju za sve zainteresirane bit će postavljene do 15. ožujka ove godine.

Publika na kaštelanskoj Noći muzeja mogla je vidjeti i video prezentaciju izložbe „Skriveno – izloženo, rujan/listopad 2018.“ , koja je nastala u prigodi 30. obljetnice osnutka Galerije Studin, na kojoj je bilo izloženo 20 reprezentativnijih radova domaćih umjetnika.
Poklonici arheologije imali  su prigodu pogledati izložbeni projekt "Dvije prapovijesne riznice Portugala – Arheološka nalazišta Coa i Lagar“, koji prezentira dva važna svjetska nalazišta, ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećku Lagar Velho i gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe, a postavljen je u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu.

Na obje kaštelanske lokacije ove je večeri i tijekom dijela noći izvedeno i nekoliko igrokaza za djecu i mlade, u kojima su sudjelovali mladi članovi KUD-a Karol Wojtyla te SAU Putalj, a u odjelu Gradske knjižnice u Kaštel Lukšiću, već prema tardiciji, igrala se trlja – igra naših starih, a postavljena je i izložba  „Muzej u knjižnici i knjižnica u muzeju“.

Foto: MGK
Video: Kaštela TV


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij