hren

ODRŽANA PREMIJERA PREDSTAVE KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Kako najbolje obilježiti Noć kazališta, europsku manifestaciju posvećenu kazališnoj umjetnosti, nego premijerom predstave i upravo tako obilježili su je članovi Kaštelanskog kazališta donijevši na kazališne daske Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću, premijeru predstave „Podmornica“.

Ivan Lukić u ulozi starca, slijepog skladatelja Emila, koji živi u maloj podrumskoj sobici, a koju on zove podmornicom jer u njoj vidi i osjeća ono što mnogima promakne te Bruna Radić u ulozi mlade spisateljice Eme, koja se zapošljava kako bi Emilu čitala knjige, ispričali su ove večeri publici priču o odnosima, osjećajima, povezanosti, prijateljstvu, ljudskim sudbinama, stvaralačkom duhu, traženju...

Iako se cijela priča, ispričana prema tekstu Marine Vujčić, odvija u tamnoj atmosferi Emilove podmornice, gledatelju ne ostavlja onaj turoban osjećaj, naprotiv, u trenucima gledatelji postaju potpuno opušteni, smireni te dio priče koja nosi i stvarnost i fikciju.

Za dramu „Podmornica“ spisateljica Marina Vujčić dobila je prije dvije godine  treću nagradu Marin Držić na natječaju Ministarstva kulture, a glavni glumac Ivan Lukić bio je taj koji je predložio da upravo taj tekst Kaštelansko kazalište postavi kao svoju novu predstavu.

- Ivan, Bruna i ja mnogo smo razgovarali, predlagali, razmišljali kako ovakav tekst prenijeti publici, kako bi zorno pokazali energiju koju tekst nosi. I mislim da smo uspjeli, iako smo predstavu spremili u kratkom roku sa tek dvadesetak proba. Napravili smo veliki posao, a sada je pred nama da predstavu poboljšavamo, da sazrijeva i poprima još finije oblike te da publika dugo može uživati u njoj – kazao je po završetku premijere redatelj predstave Hrvoje Svalina, koji u njoj i posuđuje glas skrbniku gospodina Emila.

Redatelj i glumci, kao i ostali članovi Kaštelanskog kazališta ovom su prilikom zahvalili spisateljici Marini Vujčić što im je ustupila svoj tekst te je tako nastavljena dobra suradnja nakon što su Kaštelani na pozornicu postavili već jedan tekst iste autorice „Čekaonicu“.

Predstava donosi i posebne efekte, kao i autorsku glazbu, Scenu je osmislio Hrvoje Šustić,  a glazbu potpisuje Mario Čuljak.

Osim premijere „Podmornice“, Kaštelansko kazalište ove je Noći kazališta organiziralo i radionicu stripa, otvorena vrata Škole glume te izložbu fotografija Vedrane Domazet.

A svi koji su propustili premijeru nove predstave Kaštelanskog kazališta, to mogu nadoknaditi već večeras, u nedjelju 17. studenog, kada će „Podmornica“ ponovno biti izvedena u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću.
Početak predstave je u 20.30 sati, a cijena ulaznice je 30 kuna.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij