hren

„ANDRAŠEC U INTERPRETACIJI HRVATSKOG JUGA“
Ove subote - 9. studenog, Hrvatsko pjevačko društvo Bijaćka vila – Kaštela,   sudjelovalo je na koncertu u sklopu projekta Furjonova zviezda u Čakovcu. Projekt Furjonova zviezda, čiji je idejni začetnik i autor Nikola Sebastijan Jambrošić, je započeo 2016. godine pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Čakovečko – međimurske županije i Instituta Ars musica.

Cilj projekta je sačuvati kulturnu baštinu međimurskog kraja kroz suvremene obrade tradicijskih tekstova i melodija kantora Florijana Andrašeca (1888. – 1962.). Andrašec je cijeli svoj životni vijek posvetio stvaranju i prikupljanju melodija, napjeva i različitih književnih tekstova.

HPD Bijaćka vila – Kaštela nastupilo je u  sklopu cjelovečernjeg koncerta pod nazivom „Andrašec u izvedbi hrvatskog juga“ gdje su  izveli skladbu Lepšega imena gdo bi zreči mogel. Tekst i glazbu je napisao sam kantor Andrašec, a obradio je profesor Vlado Sunko. Vrijedno je istaknuti da je ovo bila praizvedba Sunkove skladbe te je sam skladatelj sudjelovao u radu HPD Bijaćke vile zajedno sa maestrom Androm Čalom, umjetničkim voditeljem Vile.  Kroz ostatak koncerta Bijaćka vila predstavila se gregorijanskim i pučkim napjevima, domaćim skladbama te skladbama iz riznice svjetske zborske literature. Za kraj neizostavna je bila skladba „U boj,u boj „ jer se koncert ipak održao u domu Zrinskih. Zbor je uz određene skladbe na klavijaturama pratila Magdalena Ferenčina.

Na kraju koncerta organizatori su zaključili kako je čudesno to što se glazbom mogu nadići granice vremena i prostora te su odjednom Međimurje i Dalmacija tako bliski čak toliko da im je želja da se njihova  suradnja i dalje nastavi.

Foto: Stjepan Janković

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij