hren
Press-konferencija Kaštelana u Splitu/Jadran BABIĆŠestu godinu zaredom Kaštel Kambelovac bit će domaćin festivala Večeri dalmatinske pisme koji će se odvijati od 16. do 19. srpnja.
U čast Gospe Karmelske prvu festivalsku, nenatjecateljsku večer u petak otvorit će Klapske novitade, koncert klapa sa sakralnim skladbama u župnoj, vrlo akustičnoj crkvi sv. Mihovila.
Najavljene su ženske klape Skradinke i Kastav, muške Sv. Juraj HRM-a, Kastav i Vokalisti Salone, mješovita klapa Puntari i gosti iz Slovenije vokalna skupina Cantemus i New Swing Quartet. Izvođači su pripremili repertoar s djelima hrvatske, europske i crnačke duhovne glazbe.
Subota je pak, rezervirana za Kaštelanski đir, natjecateljsku večer klapa koje su izborom skladbi i uglavnom a capella izvedbama obradovale Vladana Vuletina, umjetničkog ravnatelja Klapskih novitadi i Kaštelanskog đira.
- Od prijavljenih 50 skladbi nije bilo lako odabrati njih 21 jer su obrade potpisali redom vrsni obrađivači. Samo tri klape nastupit će uz instrumentalnu pratnju, što dokazuje da klape od obrađivača traže atraktivnu a cappela koncertnu pjesmu - rekao je Vuletin na press-konferenciji održanoj u restoranu Stari mornar u petak, primjetivši kako je festival a cappelom i obradama starih zaboravljenih skladbi dobio "spašavanje baštine", te dalmatinski predznak kojem i teži. Konačno, u subotu će nastupiti Puntari, Skradinke, Luka, Šufit, Putalj, Anima maris, Lura, Neverin, Dišpet, Kolapjanke, Linđo n, Luka, Korjandul, Dalmatinke, Cantemus, Kamen, Fortica, Cambi, Kastav, Kumpanji i Filip Dević.
Nakon nastupa klapa, na Mandraču će nastupiti Gustafi, dok će prethodno, u 18 sati na Mandraču fotograf Šime Strikoman okupiti klape i snimiti milenijsku fotografiju.
Čovik od soli, naziv je treće večeri, u nedjelju, posvećene kantautoru Tomi Bebiću. Autor te večeri Zlatko Gall naglasio je da je Toma nedvojbeno jedna od zanimljivijih pojava hrvatske glazbene scene i jedan od simbola dalmatinske pisme koji je u devedesetima stekao posve novi krug štovatelja. Upravo je stoga Gallov odabir pao na one izvođače koji se osjećaju Bebićevim baštinicima poput Lvkyja, Tedija Spalata, Marijana Bana i Jadrana Vuškovića, TBF-a, Black coffee i klapu Mendula, The Obalu, Jappu, Gobba i Otprilike ovako, uz istraske goste Gustafe, Francija Blaškovića i Gori Ussi Winnetou. Bit će kaštelanski prilog ideji ovogodišnjeg Motovunskog filmskog festivala koji je Dalmaciju proglasio "zemljom partnerom" festivala. Program će voditi Mladen Badovinac iz TBF-a.
Zanimljiva će biti i četvrta večer poznata kao Dalmatian world music-jazz na moru na kojoj će u ponedjeljak nastupiti Black coffee i Mendula, Matija Dedić i Jelena Radan, grupa Savannah expression, Marko Ramljak i prijatelji, te Tambuu. Oni će izvesti dalmatinske skladbe u fuziji s jazzom, popom i drugim glazbenim stilovima. Kao gost nastupit će klapa Iskon koja je obradila pjesmu Zemlja grupe Ekatarana Velika na klapski način.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij