hren

KROZ DRUŽENJE I ŠALU NAJBOLJE SE UČI KAKO NASTAJE FILM
Živo je bilo i ovog je vikenda u prostoru Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću, gdje se u okviru 9. Dana Kaštelanskog kazališta održava Filmska školica pod vodstvom Maje Stojić, studentice Odsjeka za film i video Umjetničke akademije u Splitu, namijenjena najmlađima.

Pod budnim okom voditeljice Maje na ovoj kreativnoj radionici, sastavljenoj od više segmenata, počevši od Story board radionice, radionice Kamere, te Filmskog seta, mali su se polaznici tako imali priliku upoznali s filmskim sektorima, samim storybordom od ideja polaznika, filmskim setom i drugim elementima koji čine film kakav u konačnici vidimo na televiziji ili velikom ekranu.

-Radinoca traje tri vikenda, u trajanju od tri do četiri sata dnevno, a zamišljena je na način da polaznici prođu kroz cijeli proces, od predprodukcije do produkcije, čak i postprodukcije, koju inače ne radimo s mlađim uzrastima, ali kako već duže vremena radim s djecom, znam koliko mogu. Oni možda neće montirati, no naučit će makar nešto o  cijelom procesu jer je najbitnije približiti im filmski način razmišljanja - kazuje  nam ova strpljiva studentica treće godine UMAS-a.

Tako su djeca u dobi od 6 do 14 godina, navikla u školi uglavnom na pisanje pjesmica i sastava, u Filmskoj školici naučila kako napisati sinopsis, odnosno filmsku priču koja govori samo radnju, bez dodatnih ukrašavanja na koja su naučila u školi, što ponekad i nije lako.

U filmu sve vidimo vizualno, stoga je bit izražanjost, pa su se ove subote posvetili storyboardu, gdje djeca sličicama sve kadrove pokušavaju nacrtati i dočarati što će glumac raditi i što će se događati u pojedinoj sceni te kao dio predprodukcije, biranje i lokacije i glumaca, objašnjavaju nam tijek današnje radionice, dok u obližnjem parku pokušavaju dočarati scenu buđanja za kratki film na kojem rade.

- Jučer smo imali jednu priču, ali kako svi nisu u mogućnosti uvijek biti prisutni, morali smo se usredotočiti na djecu koja najčešće dolaze i da uz to ta priča bude izvediva, tako da iako smo jučer na radionici imali gotovo sve,  danas tri glavna dečka nisu došla, pa smo se morali prilagoditi i promijeniti našu filmsku priču. Sad nam predstoji odabrati najbolju ili o svih njihovih ideja stvoriti jednu priču vezanu uz odabranu temu - pojašnjava nam Maja, dodajući kroz smijeh kako ih je zbog bujne mašte odmah morala upozoriti  da film mora biti izvediv, odnosno bez  čudovišta, duhova koji nestaju ili nečeg što ne mogu snimiti u kazalištu ili izvan njega.

Današnja radionica ujedno je pokazala i da filmaši nisu uvijek glumci, pa će tako za realizaciju svog filma morati pronaći nekog od glumaca, doznajemo, kao i da se u svakoj grupa, a ova je imala 14 djece, uvijek nađe jedno do dvoje onih koji su zainteresirani za snimanje ili montažu, jer je bitno da djeca shvate kako ide cijeli filmski proces i nauče na drugačiji način, kroz proces stvaranja gledati filmove.

A to je svakako pošlo za rukom Rozi i Bepu, koji su  bili najglasniji i najaktivniji ovog subotnjeg jutra tijekom našeg posjeta, pokušavajući iznijeti svoje ideje i viđenja pojedinih scena koje im je voditeljica zadala da nacrtaju, pokazujući kako su ovaj „posao“ shvatili  posve ozbiljno.

Bepo Šikić tako nam u dahu pojašnjava kako su se danas dogovorili o samoj radnji filma, koja će govoriti o liku koji je sam na svijetu, što ga u početku veseli, ali onda vrlo brzo postaje tužan zbog toga, no sam završetak ipak vam nećemo otkriti, samo da ima happy end. Oduševljenje radionicom dijeli i njegova vršnjakinja Roza Knežević, kojoj nije teško dolaziti ni iz Trogira da bi naučila kako se radi film i koji je posao onih koji stoje iza kamere, otkrivajući kako bi ipak voljela i glumiti u filmu na kojem rade. Tko zna, možda ih jednog dana budemo i gledali upravo u tim ulogama.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij