hren
 

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA I NOVA POEZIJA
„Jedina moja ljubavi“ naziv je sedme zbirke poezije kaštelanskog umirovljenika Dinka Bekavca, koja je široj publici predstavljena u utorak navečer u dvorcu Vitturi, u organizaciji Grada Kaštela.

Nova zbirka nastala je tijekom zadnje dvije godine i sadrži stotinjak pjesama, od kojih iz većine izviru tople emocije prema pjesnikovoj supruzi Nadi.
O nastanku Dinkovih pjesama,emocijama koje se nalaze u svakom stihu te o značaju ljubavi koju nova zbirka donosi, ove je večeri publici govorila moderatorica Sonja Jurat, a stihove iz nove zbirke čitale su mlade članice udruge Sv. Jeronim  Ana Meter, Karmen Budišin i Laura Pavlov.
Dašak ljubavi u atrij dvorca Vitturi ove su večeri svojim glasovima donijeli i članovi muške klape Sveti Jeronim.

- Kad sam jednom postavljao svoje slike na internet, savjetovali su mi da u pozadinu stavim neku pjesmu. I dok smo razmišljali čije bi pjesme odgovarale motivima mojih slika pomislio sam kako bi i ja sam mogao napisati poneku pjesmu i jednostavno sam započeo. Započeo i do danas nisam stao. Napisao sam oko 800 pjesama, svaka ima neku svoju dušu kroz koju govorim o svojim slikama, moru, životu, ljubavi, a posebno o ljubavi prema mojoj supruzi Nadi – kazao nam je, između ostalog, ovaj kaštelanski autor.

Povezanost Bekavčevih pjesama i slika obilježila je i ovu večer, jer osim predstavljanje zbirke poezije „Jedina moja ljubavi“, publika je imala prigodu i biti dio otvaranje izložbe slika ovog autora, koja je upriličena u izložbenoj dvorani u Vitturiji. Izložba, koju je otvorio Mate Barun iz gradskog Odjela za društvene djelatnosti, svojevrsna je retrospektiva Bekavčevih slika nastalih u zadnjih 15 godina.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 10. rujna.

Miriše jorgovan, ljubavi

U trenucima mojih pjesničkih snoviđenja,
u viziji mojoj, zasjala je mijena jutarnje zvijezde sjaj,
budile iskonsku snagu moje nutrine,
da pjesmi podarim život koju za tebe pišem,
ljubavi moja jedina,
pjesmu predivnoj ženi, Tebi,
pjesmu koja budi želju ljubavlju koju sanjam,
pjesmu slavujeve jutarnje molitve...

Dižem svoj glas put nebeskih visina i molim,
sva svjetla svemira mojih nedosanjanih iluzija,
obuzdajte žudnju u mom tijelu, riječi mi dajte,
nek' budu milozvučne kao lahor nježne,
isplest ću vijenac cvjetni od riječi moje pjesme,
tihi povjetarac odnijeti će miris jorgovana,
Tebi, jedina moja ljubavi...

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij