hren
 

ODRŽAN POSLJEDNJI KONCERT OVOGODIŠNJEG IZDANJA FESTIVALA ''GLAZBENE VEČERI KOD SV. JERONIMA''
Drugo izdanje festivala ''Glazbene večeri kod Sv. Jeronima'', zaključeno je koncertom pod nazivom ''Schubertiade'', koji se sinoć održao u staroj crkvici Sv. Jeronima u Kaštel Gomilici. Na koncertu su nastupili flautistica Antigoni Tsalla, čelistica Nika Zlatarić, violist Wladimir Kossjanenko i gitarist Mislav Režić, dočaravši svojim instrumentima glazbena djela iz vremena Franza Schuberta i njegovih suvremenika.

Na programu su bila djela Antona Diabellia, Ludwiga van Beethovena te Franza Schuberta.  Koncert je započeo Diabellijevom ''Serenatom Concertante'' za flautu, violu i gitaru, Beethovenov ''Duet s obveznim naočalama'' na violi i violončelu izveli su Wladimir i Nika,  uslijedio je Diabellijev ''Pout-pouri na omiljene Beethovenove teme'' za flautu i gitaru u izvedbi Antigoni i Mislava, a na kraju su kao kvartet izveli Schubertov  ''Notturno''.

Glazbeni umjetnici bogatih profesionalnih biografija, za svoju su izvedbu nagrađeni dugotrajnim aplauzom publike, koja je još jednom pokazala interes za ovakve glazbene večeri. Na kraju se okupljenima obratio i zahvalio na posjeti, gitarist Mislav Režić, ujedno i umjetnički ravnatelj festivala.

- Schubertiade su bili glazbeni sastanci u raznim salonima u Beču početkom 19. stoljeća, na kojima su  se sastajali Schubert i njegovi suvremenici skladatelji te kroz druženje izvodili i stvarali komornu glazbu, s toga smo htjeli instrumentima i tehnikama sviranja, autentičnim za to vrijeme, što više približiti odabrana djela, kazao je Režić.

Glazbene večeri održale su se u organizaciji udruge Sv. Jeronim, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Kaštela i Turističke zajednice Grada Kaštela. Uz zahvalu pokroviteljima, Režić se posebno zahvalio župnom uredu u Kaštel Gomilici sa župnikom don Antom Čotićem, na ustupljenom prostoru crkvice Sv. Jeronima u kojoj su se održale tri od četiri festivalske večeri. Režić nam je u razgovoru istaknuo zadovoljstvo posjetom i interesom publike za sve večeri te zaključio, kako se nada ponovnoj realizaciji festivala i dogodine.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij