hren
 

OTVORENA IZLOŽBA TIMKE ALIHODŽIĆ
''Ispričat ću ti priču'', naslov je izložbe kustosice zadarskog arheološkog muzeja Timke Alihodžić, postavljene u organizaciji Muzeja grada Kaštela i Arheološkog muzeja Zadar. Otvaranje izložbe upriličeno je u petak navečer u Kaštel Lukšiću, u prostoru dvorca Vitturi. 

– Ponosan sam da smo zahvaljujući suradnji naše kustosice Ivanke Kamenjarin i Timke Alihodžić, dogovorili izložbu još prošle godine –  kazao je  između ostalog, na otvaranju izložbe, ravnatelj kaštelanskog muzeja Ivan Šuta te predstavio gošće iz Arheološkog muzeja u Zadru, autoricu Alihodžić i voditeljicu odnosa s javnošću Marinu Brkić.

Ova izložba događa se u okviru Kaštelanskog kulturnog ljeta, a u ime Grada, otvaranju je nazočio dogradonačelnik Grgica Benutić.

Marina Brkić pozdravila je okupljene u svoje ime te u ime ravnatelja zadarskog Muzeja Jakova Vučića.

– Prije svega koristim priliku da zahvalim ravnatelju Muzeja grada Kaštela Ivanu Šuti na uspješnoj suradnji i gostoprimstvu, kao i cijelom osoblju, jer otvorenje ove izložbe rezultat je uspješne suradnje ovih dviju institucija, nadam se kako će se ova suradnja nastaviti i u budućnosti kroz neke nove izložbe i projekte – rekla je, nadodavši nekoliko važnih podataka o samoj izložbi.

– Izložba koju danas otvaramo prezentira arheološku građu sa rimske nekropole u Zadru. Prvi puta javnosti je predstavljena 2015. godine, kada je otvorena u arheološkom Muzeju u Zadru . Bila je to izložba koja je u istinu pobudila veliki interes i javnosti i medija te je bila jako dobro posjećena. Nakon Zadra gostovala je i u mnogim muzejima diljem Hrvatske, zatim u zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu te muzeju grada Beograda u Srbiji – kazala je, dodavši kako se nada da će izložba obogatiti turističku ponudu Kaštela te da će biti dobro posjećena.

–  Zadar ima izrazito veliku nekropolu, istraženo je 2400 grobova, koji pripadaju antičkom periodu. Nismo mogli o svim grobovima ispričati sve, ali smo izvukli četiri priče koje smo satkali na osnovu rezultata antropološke analize gdje je bilo moguće, na osnovu materijala koji je pronađen, koji nam u biti govori kojem vremenskom periodu pripada, a ponešto i na osnovu mašte – izjavila je u predstavljanju izložbe Timka Alihodžić

Naslov jedne priče glasi ''Tko je donio sifilis u Zadar, Kolumbo zasigurno nije'', a autorica nam je pojasnila kako priča govori o grobu koji je dosta jednostavan, skeletnog ukopa, prilozi su vrlo skromni i obično takvi grobovi završe negdje u depou.

– Kad sam dobila rezultate antropološke analize, to je bio ključni trenutak koji me ponukao da napravim izložbu, naime, rezultati su rekli da je osoba bolovala od sifilisa, što znači da se automatski negira dosadašnja činjenica da je sifilis donio Kulumbo.

O izloženim predmetima je rekla kako su oni dokaz da je antički čovjek vjerovao da će nastaviti živjeti na onome svijetu, zato je prilagao od onih najjednostavnijih priloga kao što je svjetiljka, novac, preko raznih posudica, do zlata i nakita, a posebno je istaknula da se u sklopu izložbe, među vitrinama i panoima, napravila rekonstrukcija jednog groba namijenjena slabovidnim osobama tako da je mogu taktilno doživjeti, a cijelo vrijeme mogu pratiti i audio zapis.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati u Vitturiju do 14. kolovoza.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij