hren
 

KLAPE USRID SEDAM MISTA
Zvuci dalmatinske pisme te glasovi klapskih pjevača i pjevačica u nedjelju navečer čuli su se sa sedam kaštelanskih lokacija te ovu kasnoproljetnu večer učinili ugodnom, zanimljivom i posebnom.

Riječ je o događanju pod nazivom „7 klapa na 7 trgova“, koje je po prvi put organizirano u sklopu Kreativnog proljeća u Kaštelima, a kojim se Kaštela promoviraju kao grad klapske pisme i s namjerom da se domaćinima i turistima pruži jedan poseban ugođaj kamenih brca, malih štrada i a capella klapskog pjevanja.
Skoro pa u isto vrijeme, u razmacima od desetak minuta, na sedam trgova u sedam kaštelanskih mjesta, započinjali su polusatni neformalni koncerti neke od kaštelanskih uspješnih klapa.

Na kambelovskom brcu tako je nastupila muška klapa Cambi izvevši nekoliko izvornih pjesama, ali i obrada, među njima i „Da me pogled tvoj obrati“ i „Moje izgubljeno blago“. Ispred dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću Neverinke su otpjevale „Oj Cetino rode“, „Samo je ljubav tajna dvaju svijetova“, „Da je meni s tobom kroz Pasike“, „Žetvu žela za gorom divojka“, „Dajem ti srce“ i druge.

Na brcu u Kaštel Starom ove je večeri nastupala klapa Kampaneli, a na njihovom repertoaru, između ostalog, našle su se pjesme „Dvoje se milovalo drago“, „Ležiš u kantunu“, „Sagradit ću kulu“, „Plavi putevi mora“ i „Ti si nestala tiho“.

Na štafiličkom Igrišću Pučki pivači Donjih Kaštili publici su poklonili „Bolujem ja“, „Ponistra je drivo“, „Zbogom stoj moj ljubljeni grade“  „Majko ljubežljiva“ te još poneku pjesmu sa svog repertoara, dok su ispred Kaštilca u Kaštel Gomilici članovi klape Sveti Jeronim otpjevali deset pjesama, a među njima i „Mare moja“, „Dobra večer uzorita“, „Skupiše se seljani“, „Dobra me je voja“ i „Ako ti draga“.

Klapa Podvorje pjevala je na sućuračkom Podvorju po kojem i nose ime, a dio njihovog repertoara bile su i pjesme „Ljubav tvoja, ljubav moja“, „Dalmatino povišću pritrujena“, „Pismo moja“, „Izliči me“ i „12 razbojnika“. Ženska klapa Štorija nastupila je na brcu u Kaštel Novom i punim glasom publici otpjevali „Divojka je zelen bor sadila“,  „Zelenu granu s tugom žuta voća“, U zemlju latinsku“, „Kad sam bila ja malešna“, „Samo ti“ i druge.

Foto: Ivana Topić i Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI: