hren
 

U Muzeju grada Kaštela u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu tijekom ožujka i travnja održana su vodstva, predavanja i radionica „Povijest Kaštel Sućurca i stare župne crkve sv. Jurja“. Muzej je posjetilo 117 učenika OŠ Kneza Mislava iz Kaštel Sućurca.

Uz pratnju učiteljica Davorke Strize, Marijane Vulas i Mirjane Draženović Sokol, učenici trećih razreda su, kroz projekcije fotografija, aktivno sudjelovali u tumačenju povijesti Kaštel Sućurca, srušene crkve sv. Jurja te upoznavanju s načinom života njegovih žitelja.
Uoči uskršnjih blagdana učenici su izradili čestitke s motivom krilate anđeoske glavice - mramorne skulpture koja se čuva u Zavičajnoj zbirci Kaštel Sućurca, a koja se izvorno se nalazila na jednom od dvaju ulaza u svetište stare crkve.

Učenici sedmih razreda su se, u pratnji nastavnica Marine Žarković, Valerije Leutar, Jelene Šiškov i Jagode Crnjac, na predavanju upoznali s poviješću Kaštel Sućurca te kroz projekciju fotografija doživjeli izgled srušene župne crkve sv. Jurja; mramornih dijelova glavnog oltara sv. Sakramenta, ulomaka drvene barokne skulpture s glavnog drvenog oltara sv. Jurja, jednog dijela crkvenog inventara, liturgijskog srebra, relikvijarima sv. Roka i sv. Lovre te sv. Alojzija Gonzage.

Vodstva, predavanja i radionicu održala je kustosica Ada Danek. Podsjetimo da se 75. obljetnica savezničkog bombardiranja Crkve obilježila izložbom 5. prosinca 2018. godine.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij