hren
 

HRVATSKA SAKRALNA DRAMATURGIJA
Kada je u Kaštelima riječ o knjigama, njihovim promocijama i predstavljanjima, ali i knjigama kao dijelu svakodnevnog života, glavnu ulogu zasigurno ima ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić. No, mnogi izvan svijeta književnsoti i kulturnih zbivanja u Kaštelima, ne znaju da Renata Dobrić i sama njeguje ljubav prema pisanju, koja je tijekom godina rezultirala s više djela, ali odnedavno i knjigom „I dok je srca, bit će i Kroacije“

Knjiga „I dok je srca, bit će i Kroacije“ sadrži sedam monodrama, koje je u recenziji knjige dr.sc Miroslav Međimorec opisao kao monodrame rodoljubnog i kršćanskog nadahnuća, koje govore o vrijednostima poput obitelji, vjeri, domoljublju te povijesti i tradiciji hrvatskog naroda.

- Sedam je monodrama, a svaka nosi nešto od ovih pouka, sjećanja ili molitve. Nečiste sile kao vukodlaci i vištice imaju svoje mitsko mjesto u ovim prozama ispričanim staračkim sjećanjima, kao primjeri i naznake da postoji nevidljivi svijet sotonskih sila, nevidljiv, ali opasan. Kad se ode u daleki svijet, što je tema jedne monodrame, kao da se ponese sve zajedno u nejasnim dubinama bića, i ono dobro i ono zlo ili čežnja za stanjem apsolutnoga koje je vladalo čovjekovim životom prije toga napuštanja korijenja. Neka nestašice, neka škrtosti i izostanka obilja, neka tuge i radosti za male sitne partikulice obične svakodnevice, neka, samo me vrati domu u kamenoj kaleti, broncinu i posnoj puri s mlikom. Samo to.. – dio je iz još jedne recenzije koju je napisala Nevenka Nekić, a objavljena je na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća.

Za neke od svojih monodrama, kao i za neka svoja druga dijela, Renata Dobrić dobila je niz nagrada struke. Zanimljivo je da je dio njih pisan na sućuračkoj i kaštelanskoj čakavici, što im daje posebnu vrijednost, a čak šest monodrama u knjizi govore upravo o Kaštel Sućurcu i Kaštelima.

Knjiga je svjetlost dana ugledala krajem prošle godine u izdanju Naklade Bošković. Knjiga javnosti još nije službeno predstavljena, jer autorica prvo predstavljanje knjige želi upriličiti upravo u svom gradu. Kaštelani će tako prvi imati priliku upoznati se s ovom knjigom i to, kako je najavljeno, u mjesecu svibnju.

A što je o knjizi i monodramama Renate Dobrić napisala Nevenka Nekić možeti vidjeti OVDJE.

Isto tako, možete poslušati i sudjelovanje Renate Dobrić u emisiji Hrvatskog radija „Na kraju tjedna“ ususret skorom Danu knjige, u kojoj je govorila ne samo o svojoj prvoj knjizi već i o jeziku te o kulturno-povijesnoj baštini Kaštela.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij