hren

OD KOLIJEVKE DO HAJDUKA
Mnogi znaju da svaka fotografija priča tisuću riječi pa su tako fotografije objavljene u monografiji „Od kolijevke do Hajduka“ ispričale bezbrojne priče, priče o Dalmaciji, dalmatinskom čoviku i škrtom a bogatom životu pod dalmatinskim nebom.

Riječ je o 460 crno – bijelih fotografija koje su od polovice prošlog stoljeća  nastale objektivom umirovljenog fotoreportera Slobodne Dalmacije Stanka Karamana. A na fotografijama svoje su mjesto našle nečije bake, supruge, majke, nečiji očevi, susjedi, sugrađani pa sve do dalmatinskih legendi poput Miše Kovača, Tomislava Ivića, Olivera, Mate Parlova, Zdenka Runjića, Severine, Ivana Buljana i igrača Hajduka koje pamtimo iz nekih zlatnih vremena splitskog kluba, Arsena Dedića, Luke Kaliterne, splitskih virtuoza pod koševima.... u trenucima opuštanja, slobodnog vremena, zabave, razgovora, ali i obveza i radnih zadataka.

Svoju monografiju, koja je do sada predstavljena u Splitu i Solinu, Karaman je započeo citatom pokojnog Nikše Antoninija: „Ja nisam fotograf, ja sam fotoreporter“ te sve koji su je imali priliku makar prolistati, podsjetio na mnoge događaje koji su obilježili dio bliske povijesti Dalmacije. Svoje mjesto u monografiji zauzimaju i fotografije nastale na pragu Domovinskog rata te Domovinski rat i njegovi heroji

O snazi Karamanovih fotografija, od kojih je dio bio prikazan na izložbi „U sjećanje mi došla Dalmacija“, ali i trenucima u kojima su i na kakav način nastajale pojedine fotografije, u srijedu navečer u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu, okupljenoj publici na predstavljanju monografije govorili su novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubičić te Ivica Balić, pri čemu je Ljubičić naglasio kako bi ovu knjigu, kao uspomenu na proteklih pola stoljeća, trebao imati svaki dom.
Kaštelansko predstavljanje Karamanove monografije Kaštelanima je omogućila Gradska knjižnica Kaštela, a svi koji su predstavljanju i izložbi nazočili imali su prigodu saznati i dio kaštelanskih priča ispričanih na fotografijama.
Podršku svom prijatelju Stanku Karamanu ove je večeri svojim glasom dao i operni pjevač Ratomir Kliškić.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij