hren
 

VIKEND PROTEKAO U ZNAKU KAZALIŠTA
Na 59. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera koji će se, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, u svibnju održati u Vodicama, Splitsko – dalmatinsku županiju predstavljat će KUU Mosor iz Gata s predstavom „Testament“. Odlučila je tako izbornica FHKA, dramska umjetnica Snježana Sinovčić Šiškov, koja je proteklog vikenda odgledala svih pet predstava na pozornici Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću, gdje se održavala ovogodišnja županijska smotra.

- Glumci amateri i ovog su puta pokazali posebne vrijednosti u očuvanju tradicije, ali i inovativnost te ljubav prema kazališnoj umjetnosti. Na žalost, ove je godine na županijsku smotru, za razliku od godina ranije kada se izvodilo više od desetak predstava, pristiglo tek pet predstava, što nas treba zabrinuti – kazala je na okruglom stolu izbornica Sinovčić.

Pred kaštelanskom publikom i kolegama glumcima iz nekoliko amaterskih družina, na smotri kojoj je domaćin bilo Kaštelansko kazalište, nastupili su dramska sekcija KUD-a Peruća „Odande donde“  s predstavom „Ustani bane“ , Kaštelansko kazalište s predstavom „Krijesnica“, amatersko kazalište „Šulet“ sa Šolte koji su izveli predstavu „Privaranti“, KKU „Mosor“ iz Gata s predstavom „Testament“ te dramska udruga Proložac  sa svojom predstavom „Bračno savjetovanje“.

Prema odluci izbornice Snježane Sinovčić Šiškov, osim KKU „Mosor“ iz Gata, koji su dobili nagradu za najbolju predstavu, nagrađen je i Ante Bare Bošnjak za režiju predstave „Ustani bane“, a njemu je pripala i nagrada za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu.
Nagrada za najbolju scenografiju otišla je u Gata, kao i nagrada za glavnu mušku ulogu, koju je dobio Božidar Borovac. Najboljom glumicom za glavnu žensku ulogu proglašena je Antonija Grabovac iz Prološca, dok je Marijan Grabovac imao najbolju sporednu mušku ulogu. Glumica Kaštelanskog kazališta Ivana Štrljić, po mišljenju izbornice ostvarila je najbolju sporednu žensku ulogu.
Nagrada za njegovanje kulturne baštine pripala je Šoltanima, a Kaštelani su dobili nagrade za inventivnost, najbolju kostimografiju te za oblikovanje svjetla i tona.
Nagrade su na smotri dobili i najstariji sudionik ove županijske smotre, a to je  Zdravko Proso iz Gata te najmlađa sudionica, Magdalena Sinovčić sa Šolte.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij