hren
Vladan Vuletin: Kaštela nisu slučajRAZGOVOR VLADAN VULETIN, RAVNATELJ DVAJU KLAPSKIH KONCERATA 6. VEČERI DALMATINSKE PISME
U sklopu događanja 6. večeri dalmatinske pisme, večer pod nazivom Klapske novitadi održat će se u petak 16. srpnja i bit će to večer duhovne glazbe, a u popularnom Kaštelanskom điru 17. srpnja ovaj put će nastupiti 21 klapa i izvesti isto toliko skladbi za koje smo se odlučili između 40 prijavljenih klapa i 50 uradaka. Pred 6. smo Večerima dalmatinske pisme što će se u Kaštel Kambelovcu događati od 16. do 20. srpnja. Štafetnu palicu, što se klapskog segmenta tiče, odnedavno je iz ruku Rajmira Kraljevića dobio Kaštelanin Vladan Vuletin. Makar mlad, istaknuti je glazbeni pedagog, skladatelj, obrađivač, zborovođa. Budući da se do sada najviše bavio glazbenom baštinom i proučavanjem njezine povijesti u Kaštelima, naše se prvo pitanje odnosilo na viđenje kako je tretirati u vremenu sadašnjem, na festivalu kojim ravna.— Ako baštinu konzerviramo, onda postaje muzejski eksponat. Međutim, ako je tretiramo kao dio tradicije, a tradicija je dinamička kategorija, onda uvažavamo njezinu komponentu. Dakle, baština koja se koristi mora imati kulturološku ulogu u danom vremenu. Od prošlosti treba uzeti kvalitetne, efektne i zanimljive skladbe koje se oslanjaju na tradiciju dalmatinske pjesme, te im sa širokom slobodom pristupa u obradama udahnuti nov život. Svakako treba ponuditi raznoliki spektar i pratiti što široki krug slušatelja prihvaća.
Kako osigurati vlastitu reprodukciju klapskih događanja Večeri dalmatinske pisme i koji je to smjer koji Kaštela zagovaraju?
— U proteklih pet godina Kaštelanski đir je bio reprodukcija provjerenog. Budući da je izazvao veliko zanimanje šire javnosti, a mnoge skladbe u novim, često smjelim obradama izvođene na tim večerima ponovno su stekle popularnost, generalna koncepcija se za sada neće mijenjati. No, danas je sasvim izvjesna i mogućnost jedne večeri u kojoj će se izvoditi novouglazbljene skladbe, zapravo koncertne pjesme skladane na postulatima dalmatinske klapske pjesme sa širokom slobodom pristupa u tretiranju konstruktivnih elemenata skladbe. Moguća je i diskretna uporaba akustičkih glazbala. U svakom slučaju moramo eksperimentirati. Svaki eksperiment je put u nepoznato, no istodobno daje mogućnost čudnovatih otkrića. Kaštela 2004Zašto se po vama sve upravo u Kaštelima događa?
— Večeri dalmatinske pisme je iznjedrila iznimno bogata glazbena i svekolika kulturna baština i tradicija Kaštela, koja su iznad svega i iznimno vrijedan etnomuzikološki lokalitet. Samo u razdoblju od 1869. do sredine 20. stoljeća njime su se bavili Franjo Kuhač, Vladoje Bersa, Božidar Širola i Antun Dobronić, te donjokaštelanski orguljaši, zborovođe i kapelnici Ivan Berket i Ivan Barišin. Do danas je objavljeno više od 200 zapisa kaštelanskih narodnih napjeva, od kojih je znatan dio obrađen i izvođen. Velikan hrvatske glazbe Boris Papandopulo je tijekom svoga rada s muškim Sokolskim zborom u Kaštel Novome 1936./37. godine također zapisivao i obrađivao narodne napjeve. O tome, među ostalim, svjedoči i njegov op. 73 u kojem su Kaštelanske narodne pjesmice priređene za muški zbor. S ponosom ističemo i bogatu tradiciju svjetovnog zbornog pjevanja staru ovdje više od 135 godina! Ako uza sve navedeno u mozaiku kaštelanske glazbene kulturne baštine istaknemo skladatelje fra Bernardina Sokola, fra Ivu Perana, oca Jordana Viculina i Milivoja Koludrovića, autora opere Miljenko i Dobrila, stoljetnu Bijaćku vilu, brojna kulturno-umjetnička društva, te klape Kaštela (u kojoj je prvi tenor bio poslije operni prvak Ante Ivić), Mastrinku, Putalj, Neverin, Sv. Juraj - HRM-a i iznimno popularnu klapu Cambi, jasno je zašto su se Večeri dalmatinske pisme dogodile i morale dogoditi u Kaštelima. Prava je sreća da se u Kaštel Kambelovcu okupilo nekoliko istinskih zaljubljenika u dalmatinsku klapsku pjesmu koji su u jeku velike popularnosti klape Cambi, a poznavajući iznimno bogatu glazbenu tradiciju i današnje kulturne i turističke potrebe Kaštela - drugoga grada po broju stanovnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, iskoristili povoljan trenutak i pokrenuli Večeri dalmatinske pisme.
Što će ova godina donijeti u odnosu na prošle?
— Ove godine u sklopu klapskih događanja 6. večeri dalmatinske pisme večer pod nazivom Klapske novitade održat će se u petak 16. srpnja, na sam blagdan Gospe Karmelske, koja se na osobit način stoljećima štuje u Kambelovcu. Bit će to večer duhovne glazbe. U mjesnoj župnoj crkvi sv. Mihovila nastupit će klape Kastav (m), Skradinke, Sveti Juraj HRM-a, Kastav (ž), Puntari i Vokalisti Salone, te gosti iz Slovenije Vokalni ansambl Cantemus i legendarni New swing kvartet. Dakako, ova večer nije natjecateljska. U popularnom Kaštelanskom điru, 17. srpnja, ovaj će put nastupiti 21 klapa i izvesti isto toliko skladbi za koje se stručno izborno povjerenstvo odlučilo između 40 prijavljenih klapa i 50 pristiglih uradaka. Te večeri nastupit će prava klapska reprezentacija, a uvjeren sam, iznenadit će i oduševiti čak i debitanti. Zanimljivo je da će samo tri klape pjevati uz diskretnu instrumentalnu pratnju, a sve ostale a capella, što nije bilo uobičajeno prijašnjih godina.
Ono što sa sigurnošću mogu predvidjeti jest da će znatan broj skladbi izvedenih na ovogodišnjem Kaštelanskom điru ubrzo biti nezaobilaznim dijelom koncertnih programa mnogih klapa. Naime, iz iskustva znam da upravo za takvim zahtjevnim i atraktivnim koncertnim skladbama vlada veliko zanimanje među klapama, no većini ih nema tko prirediti. Upravo to je jedan od bitnih razloga zbog koga je Kaštelanski đir toliko popularan među klapama i opravdava njegovu koncepciju.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij