hren

POČETAK 8. DANA BACHA
Poklonici ozbiljne glazbe u srijedu navečer mogli su uživati u zvucima djela klasičnih majstora, koje su im u dvorac Vitturi, a u sklopu festivala 8. Dani Bacha, donijeli članovi komornog orkestra „Splitski virtuozi“ te solistice iz Njemačke, Felicitas i Pauline Stephan na violončelima.

Za njemačke violončelistice ovo je bio prvi nastup u Hrvatskoj, iako su sa „Splitskim virtuozima“ već ostvarili suradnju na koncertima u Njemačkoj.
Tako su Kaštelani prvi na ovom području imali prigodu čuti zajednički nastup ovih solistica i orkestra u kojem sviraju istaknuti profesionalni splitski glazbenici s dugogodišnjim iskustvom sviranja na velikim svjetskim pozornicama te ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu. Orkestar djeluje sedmu godinu, a u tom razdoblju održali su brojne koncerte kod kuće, kao i u nizu drugih hrvatskih gradova, ali i na europskim pozornicama te su pri tome surađivali sa drugim svjetski poznatim glazbenicima.
Umjetnički voditelj orkestra je violist i dirigent  Wladimir Kossjanenko.

Felicitas Stephan studij violončela završila je kod prof. Carla-Gustava Settelmeiera u Dortmundu, a pohađala je i majstorske tečajeve  profesora Sebastiana Baera, Marije Kliegel i Williama Pleethoma. Umjetnička je ravnateljica festivala „Celloherbst na Hellweg“, a više od 20 godina nastupa u Europi na komornim koncertima u duo i trio ansamblima te kao solistica raznih komornih orkestara.
Pauline Stephan, nazivaju mladom zvijezdom violončela, a  studira na Muzičkoj akademiji u Münsteru u klasi prof. Matiasa de Oliveira Pinto.

Ovi vrhunski glazbenici publici u dvorcu Vitturi publici su pružili užitak odsviravši pet fuga iz „Dobro ugođenog klavira“ Bacha i Mozarta, Mozartov Adagio i fuga u c-molu, Händelov Koncert za dva violončela i gudače u g-molu, Vivaldijev Koncert za dva violončela i gudače u g-molu  te Bachov 3. Brandenburški koncert.

Festival 8. Dani Bacha nastavlja se u subotu, 23. ožujka u 15 sati u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, kada će nastupiti pijanistica Yullia Gorenman. Američka pijanistica koncert će na istom mjestu održati i u nedjelju u 16 sati.
U ponedjeljak, 25. ožujka, u konkatedrali Sv. Petra u Splitu, s početkom u 20 sati, Ursa Ljuban za orguljama predstavit će se solističkim recitalom s djelima Johanna Sebastiana Bacha.
Dvorana glazbene škole Josip Hatze u Splitu bit će mjesto događanja u utorak, 26. ožujka u 19 sati. Zajednički koncert održat će učenici te glazbene škole i studenti Glazbenog odjela Muzičke akademije u Splitu.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij