hren
 

MOŽE SE POGLEDATI DO 26. OŽUJKA
Sinoć je u prostorima Muzeja grada Kaštela u kaštelu Vitturi, u okviru rada Kulturnopovijesnog odjela Muzeja grada Kaštela, svečano otvorena izložba "Tradicijsko obuvanje i obuća u dubrovačkom kraju“ iz fundusa Etnografskog muzeja u Dubrovniku.

Autorica izložbe je voditeljica Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić, autorica postava izložbe Ivona Michl. Izložbu u Kaštelima postavila je muzejska asistentica Marija Vraničić.

Kako je sama autorica rekla, izložbom je predstavljen način obuvanja rasprostranjen u dubrovačkom kraju, od posljednjih desetljeća 19. do sredine 20. stoljeća. Posebnost je da se u svakidašnjim prilikama nosila troslojna obuća (vunene bječve, nazuvci i opanci), karakteristična za dinarsku kulturnu zonu. Za blagdanske i svečane prilike nošene su pamučne bječve i plitke crvene ili zelene cipelice tzv. crevlje, izrađene od meke kože.

Posebno istaknuti su pleteni dijelovi obuće za prste – naprsci, koji se ističu brojnošću i tehnikom izradbe. ali i vrlo posebnim ornamentima, naglašenima upečatljivim koloritom. Naprsci su najvećim dijelom iz Dubrovačkog primorja. Izloženi su i primjerci koji su se nosili u Konavlima, te na otoku Mljetu.

Među nazuvcima se posebno ističu oni iz sela Ošlje u Dubrovačkom primorju, koje odlikuju raznovrsni ornamenti ispleteni u više boja. S druge strane, ukrasna šara mljetskih nazuvaka najčešće je izrađena samo od vune crne ili smeđe boje, što dodatno naglašava ljepotu jednostavnosti ukrasa.

Ravnatelj Muzeja grada Kaštela Ivan Šuta istakao je već otprije ostvarenu uspješnu međumuzejsku suradnju ovih dviju ustanova kroz razmjenu arheoloških izložbi. Nakon ove izložbe suradnja se nastavlja u srpnju 2019. godine postavljanjem izložbe „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho“ u Etnografskom muzeju u Dubrovniku.

Izložbu je otvorila Sanja Acalija, muzejska savjetnica  koja nam je ukazala na sličnosti i razlike između kaštelanske i dubrovačke obuće i zamolila posjetitelje starosjedioce da zavire u „stare škrinje“, detektiraju dragocjene baštinske predmete i donesu ih u Muzej.

Izložba se može razgledati do 26. ožujka 2019. godine.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij