hren
 

MANIFESTACIJA POVODOM DANA GRADA I DANA ŠKOLA
Dio kaštelanskih osnovaca u srijedu su još jednom bili dio manifestacije „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću“, koja se provodi duži niz godina, a kojom se učenici i nastavnici pridružuju obilježavanju Dana grada Kaštela, ali i slave dan svojih škola, škole Bijaći i škole Kneza Trpimira, kod crkvice Svete Marte na povijesnom lokalitetu Bijaći.

Projekt  „Sačuvajmo Bijaće za 21. stoljeće,“ koji je pokrenut prije točno 20 godina na inicijativu ravnateljice škole Bijaći Jadranke Šošić, ulaskom u novo stoljeće promijenio je ime pa se danas zove „Sačuvajmo Bijaće u 21. stoljeću“, no nije promijenio ono što mu je od samog početka cilj,  očuvati svijest učenika i šire javnosti o važnosti i značaju Bijaća za povijest kraja u kojem žive, ali i za povijest cijelog hrvatskog naroda.

Ovogodišnja manifestacija bila je prigoda da se većina sudionika prisjeti kako je sve započelo 1999. godine u školi Bijaći u Kaštel Novom,  čišćenja lokaliteta od strane biološko-ekološke grupe, sadnje masline koja je dobila ime Marta, prvih aktivnosti, programa proslave tijekom godina te uključivanja u projekt učenika i djelatnika  osnovne škole iz Kaštel Gomilice, čime su programi ove manifestacije postali rezultat zajedničkog rada obje škole.
Protekla dva desetljeća u programu manifestacije, uz učenike i djelatnike škola organizatora, sudjelovali su i učenici drugih  kaštelanskih, splitskih i trogirskih škola, a gosti su bili mnoge osobe iz javnog i društvenog života kao Joško Belamarić, Ante Milošević, Tonći Burić, Mario Mimica, Nada Stanović, Gordan Bedalov, Ivanka Kamenjarin, Duško Aničić, Josip Pejša , Ivan Šuta, Jurica Botić, Lino Ursić, Mate Božić, Mario Klaić, Sanja Ivančić, Sanja Acalija, Nikolina Uroda, književnici i čakavski pjesnici: Radojka Baldić Đugum, Miroslav Luketin Sarajčev, Nada Jerčić, Dunja Kalilić, Dobrila Franetović Kuzmić, Tomislav Najev  i Zvjezdana Čagalj te članovi različitih KUD-ova i povijesnih postrojbi i drugi.

Važan dio manifestacije je i likovna radionica te kviz natjecanje o poznavanju povijesne i prirodne baštine zavičaja kojem se svake godine pridruži sve veći broj učenika .
Tako su i za ovogodišnju jubilarnu obljetnicu učenici kaštelanskih osnovnih škola pod budnim okom svojih mentora, odmjerili snage u tom kviz natjecanju, u kojem je na kraju pobjedila ekipa u sastavu Emanuel Bajamić, Luka Đirlić i Karla Šarić.

Fotograf Šime Strikoman  snimio je ovom prigodom milenijsku fotografiju kojom je ovjekovječen ovaj značajni jubilej, a tiskan je prigodni bilten u kojem su rezimirana značajna događanja tijekom dva protekla desetljeća.
Uz sudjelovanje učenika recitatora i zborova obje škole, u programu je sudjelovala povijesna postrojba Praetoriani Croatorum i kulturno-povijesna udruga Omiški gusari. Ivan Šuta, ravnatelj Muzeja grada Kaštela održao je predavanje „Važnost očuvanja Bijaća za budućnost“, dok je stihove govorio Nađan Dumanić, splitski čakavski pjesnik koji je za ovu svečanu prigodu napisao pjesmu Crikva Svete Marte.

Sve goste koji su se ovom prigodom okupili kod Svete Marte posebno su pozdravili ravnatelji škola domaćina, Jadranka Šošić i Zoran Blažević, a u ime Grada Kaštela to je učinila  dogradonačelnica Jadranka Matok-Bosančić, koja je uputila čestitke povodom jubilarnog rođendana projekta.

Foto: PGK


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij