hren
 

Osim Trokuta mladih u Kaštelima djeluje još jedna udruga orijentirana prvenstveno na okupljanje mladih ljudi i organiziranja programa za mlade odnosno sve one koji se tako osjećaju. Koma je započela s radom prije petnaest godina, a njezin idejni tvorac i glavni realizator projekata je Marijana Vulas, koja je ujedno i predsjednica udruge.

Na samom početku svog postojanja KOM-a je odlučila dati Kaštelima ono što im je u tom trenutku nedostajalo – kazalište. Pokrenut je projekt pod nazivom „Kazalište u našem gradu“, čiji je glavni cilj bilo približavanje kazališne umjetnosti djeci, ali i odraslima. Organizirali su brojne predstave za školsku djecu po simboličnim cijenama, a imali su i gostovanja poznatih i priznatih  glumaca poput pok. Ilije Zovka, Zoje Odak, Arijane Čuline, Zijaha Sokolovića, Ante Radoša, Zlatana Zuhrića Zuhre, Enisa Bešlagića i sl.

Nakon formiranja Kaštelanskog kazališta, KOM-a se odlučila usredotočiti na naše najmlađe sugrađane. Članovi su bili svjesni činjenice da mnoga djeca u Kaštelima vrijedno rade sa svojim voditeljima i učiteljima, a da nemaju priliku često pokazati javnosti sve što su uvježbali te je KOM-a shvatila važnost organizacije novog projekta. Osmislili su centralno zbivanje s izvrsnom produkcijom i tehničkom podrškom kako bi mali umjetnici zasjali u punom sjaju. Glavni cilj bio je okupiti sve kvalitetne točke koje su pripremane ili izvedene tijekom cijele školske godine u školama, udrugama ili klubovima te predstaviti ih široj kaštelanskoj publici, a ne samo roditeljima malih glumaca, pjevača i plesača. Organizirali su Smotru dječjeg stvaralaštva „Kaštel Mali“, koja je od samog početka imala veliki uspjeh.

- Već u prvoj godini smotra je okupila 250 sudionika, da bi se ta brojka nakon samo dvije godine, udvostručila. Riječ je o jedinstvenom programu u Kaštelima, osmišljenom i namijenjenom kaštelanskoj djeci koja, u periodu trajanja smotre imaju, ne samo priliku za nastupe, već uživaju i u nizu besplatnih predstava i pričaonica te ostalih programa edukativnog i zabavnog karaktera. Koma je napravila i korak više: provodeći humanitarnu akciju „Reci, kvržica“  svakoj kaštelanskoj školi poklonila je komplet lektirnih naslova. Akciju su nastavili još dvije  godine te je prikupljen novac za lektiru kaštelanskih područnih škola, ali i hrvatskoj školi u prijateljskoj općini Kiseljak, BiH. „Kaštel Mali“ ove godine održat će se deveti put; očekuje se preko tisuću malih izvođača, više dana različitih zbivanja, natjecanje dječjih klapa i folklornih skupina, gostovanja dječjih udruga iz cijele županije i šire  – kazala nam je predsjednica Marijana Vulas.

Tijekom petnaest  godina postojanja članovi Kome sudjelovali su u nizu humanitarnih akcija za potrebite pojedince, a kao jedan od dražih humanitarnih projekata izdvajaju kupnju dvorišnih tobogana i ostalih rekvizita za dječji vrtić „Neven“ u Kaštel Sućurcu.
S ciljem promicanja zdravog načina života kroz ples i vježbu KOM-a je pokrenula i plesni fitness KOMa, koji je uspješno djelovao osam godina, a članice su sudjelovale u zabavnim programima, karnevalima te humanitarnim aktivnostima.
Udruga je ostvarila uspješnu suradnju i s ostalim ustanovama i udrugama, a također je bila suorganizator brojnih manifestacija i koncerata. Primjerice, u suradnji s TZ-om Kaštela organizirala je predstavljanje Kaštelana na manifestaciji „Cili svit u Split“ 2011. na splitskoj rivi, odnosno u suradnji s Gradom Kaštela u prvim godinama svoga djelovanja organizirala je koncert grupe „Colonia“ za Dan grada 2008. god., te humanitarno-zabavni spektakl „Ples sa zvizdama“ 2011., koji su poklonili KPU Kampanel za 10. rođendan društva.  Za svoj deseti rođendan su, pak,  2014. organizirali zabavni program pod nazivom „Koma show“. Njihov trud bio je prepoznat i od Grada Kaštela te su za svoj rad 2014. godine dobili Nagradu Grada.

Članovi udruge su isključivo volonteri, koji svoje slobodno vrijeme posvećuju brizi za one najmlađe. U organizaciju svih ovih događanja ulažu svoje slobodno vrijeme, kreativnost i trud, a jedino što smatraju istinskim problemom je nedostatak prostora za korištenje,  što ih sprječava u razvoju i intenziviranju aktivnosti.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij