hren

AKTIVNOSTI KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Čini se da se kulturni život u Kaštelima iz godine u godinu poboljšava, a u prilog tome govori činjenica da već godinu dana postoji glumačka i plesna škola koju vode dvije profesionalke, glumica Rubina Sarajlić i plesačica Marina Kuzmanić, a koja djeluje u sklopu Kaštelanskog kazališta.

Rubina Sarajlić Akademiju dramskih umjetnosti završila je u Tuzli u klasi Emira Hadžihafizbegovića. Već 12 godina radi s djecom i mladima s ciljem promoviranja i poticanja kazališne umjetnosti. Kao umjetnička voditeljica s Dramskim studiom Arlekino iz Brčkog sudjelovala je na raznim festivalima u BiH i Srbiji, gdje su njezine predstave  osvajale nagrade, kako za kolektivni rad tako i pojedinačne nagrade za glumce, a sama Rubina je osvojila nagradu za najbolju režiju za predstavu “Teenage show”, Nikole Zavišića, na međunarodnom festivalu dramskog stvaralaštva “Majske igre” 2013. u Bečeju, u Srbiji. Također više od jednog desetljeća radi u organizaciji profesionalnog kazališnog festivala “Susreti kazališta” u svom rodnom Brčkom. 

U Dalmaciju, točnije rečeno u Split, je doselila 2013. godine i  od tada djeluje u Dramskom studiju Ilirik kao dramska umjetnica.  Zapaženu ulogu u produkciji Ilirika je ostvarila u izrazito emotivnoj monodrami “Feniks” koju je režirao Ante Nadomir Tadić Šutra, a čiji je tekst napisala Silvana Dragun. Rubina od prošle godine radi i u Kaštelanskom kazalištu.

- Na poziv Ane Matijević, predsjednice Kaštelanskog kazališta, odazvala sam se prošle godine, s ciljem da vodim tada tek osnovanu Školu glume. Vođena svojim dosadašnjim iskustvom rado sam prihvatila izazov te krenula u nova otkrića, kako kod djece tako i same sebe. Nova sredina, novi običaji, neki novi klinci! Moje oduševljenje malom trošnom a s druge strane predivnom scenom, nisam skrivala. To je taj kaštelanski hram kulture i umjetnosti. Vrata su se otvorila. Rad je bio ozbiljan, zahtjevan i pun dječje igre, što je jedan od ciljeva ove priče, IGRA. Nažalost radimo samo jednom tjednom, subotom, jer tu su i druge aktivnosti kojima se djeca bave, a prije svega obaveze u školi, što izrazito poštujemo. – kazala nam je Rubina

Sada već iza sebe imaju jedan igrokaz, čija je premijera bila polovinom prošle godine. U pitanju je igrokaz rađen prema tekstu Ele Družijanić “Odijelo (ne) čini čovjeka”. Usprkos nekim problemima s kojima se susreću, a najviše se tiče oskudno opremljene scene i prostora, početkom nove akademske godine pristupili su radu na novoj predstavi. Premijeru očekuju polovinom godine, a detalje će otkriti uskoro.  Dobili su već  i  pozive za gostovanja u Bosni i Hercegovini za sudjelovanje na dječjem festivalu i vjeruju da će ga uspjeti realizirati.  

- Trenutno Škola glume broji 25 polaznika, a imamo još minimalno deset djece čiji su nas roditelji kontaktirali te čekaju nove upise na jesen. Mišljenja sam da svako dijete zaslužuje istražiti samoga sebe, nebitno o kojem umjetničkom usmjerenju se radilo. Negdje će se prepoznati i ostati. Zato smatram da je Škola glume Kaštelanskog kazališta dobar povod i mjesto gdje se mladi mogu okušati, jer mi pružamo takve mogućnosti uz stručan rad i tim! – dodala je Rubina.

Marina Kuzmanić dolazi iz Splita i iako je po struci dipl. ing. biologije i ekologije mora, strastvena je plesačica koja je hobi pretvorila u posao. Pleše od svoje treće godine, a već sa 16 godina počinje voditi prve plesne tečajeve za dječje skupine. Osim što je profesionalna plesačica, također je i koreografkinja, sudac u Hrvatskom showdance savezu, instruktorica salse i srodnih plesova te fitness instruktorica. Organizator je humanitarnog Zumbathona “Rame uz rame” već 4 godine zaredom, te suorganizator javnozdravstvene manifestacije “Zdravlje je moj đir” sa Županijskom ligom protiv raka.

Njezina suradnja s Kaštelanskim kazalištem počela je prije 3 godine sa satovima plesa za odrasle, a prošle godine počeli su razgovarati o projektu dječje plesne predstave i došli do ideje spajanja škole glume i plesnog studija u projekt za djecu. Marina, koja je danas ujedno i članica Kaštelanskog kazališta, s djecom radi jazz balet i showdance plesni program. Osim s dječjim skupinama (plesni vrtić 3-6 godina, osnovna škola i tinejdžeri) Marina radi i s odraslima, budući da odrasli rekreativci kad to žele mogu biti dio velikih produkcijskih točaka.  Treninge imaju 2 puta tjednoplus vikend-radionice baleta, glume, modernog plesa itd… Nastupaju na različitim plesnim festivalima u Splitu, Zadru, Zagrebu, a članovi su i Hrvatskog showdance saveza gdje se i natječu.  

- Sad pripremamo veliku plesnu predstavu “Čudnovato čudni” autorski rad Udruge, čija je premijera krajem lipnja. Do tad nas čekaju dva natjecanja, Festival u Zadru i Splitu te nastupi. Dosad smo imali uspjeha na natjecanjima i uvijek smo se vraćali s medaljama. Također radimo na projektu s Kaštelanskim kazalistem i Školom glume. Spajamo dvije sekcije, školu glume i plesni studio u zajednički projekt koji će uključivati šezdesetak djece. Veliki pothvat kojem se iskreno radujem. Definitivno neće biti lako, ali djeca to zaslužuju. Za djecu je bitno da se bave onim što vole, a u plesu dobiju jednu širinu i slobodu mašte, što recimo osobno jako cijenim I tražim od njih. Divno je pustiti djecu da budu djeca i da od toga napravimo čudo na sceni. Koliko god oni zahtijevaju ozbiljni pristup i rad, toliko vole da budu djeca i da pokažu upravo ono što oni vole, a to dvoje spojit često nije lako. Da ostaneš dovoljno ozbiljan kako bi bio profesionalan, a opet dovoljno djetinjast kako bi bio zabavan i zanimljiv.  Također učimo što je to timski rad, kako se ponašati na sceni i van nje, recimo mali plesni bonton. A najvažnije je da se maknu od tehnologija 21. stoljeća i bave fizičkom aktivnosti koja je jako bitna u životu svakog pojedinca, pa tako i djece. Bitno je da dobiju jedan zdrav pogled na život, jer između ostalog često se bavim i pitanjem zdrave prehrane i odnosa općenito prema školi I društvu. Tako se upoznajemo i postajemo jedan mali tim. Kod mene se sva djeca znaju i druže kad god je to moguće – ispričala nam je Marina.

Problemi s kojima se susreću  Rubina i Marina su više-manje uvijek isti: prostor, nerazumijevanje pojedinaca da iako se radi o djeci, da su to mali profesionalci koji traže da ih se poštuje i vidi te premali broj publike koja ne uključuje roditelje malih glumaca i plesača.  Također su vječno prisutni problemi financiranja putovanja  i projekata, jer sve to ide iz džepa Udruge i roditelja, a teško je naći sponzore koji bi ih podržali.

U svakom slučaju i Rubina i Marina primaju nove učenike.  Za sve one koji su zainteresirani za Školu glume, mogu kontaktirati Rubinu odnosno Kaštelansko kazalište na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na brojeve mobitela 091 975 1464 odnosno 098 1361 720. A mali plesači mogu se javiti Marini na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj mobitela 095 6347 352.

Foto: Ivana Topić

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij