hren
 

Joško Tranfić, mladi Kaštelanin, većini naših sugrađana poznat kao operni pjevač i čest gost Kaštelanskog kulturnog ljeta otkrio nam je kako je započela njegova povezanost s glazbom te kakvi su mu daljnji planovi. Kako sam kaže, pravo je „morsko dite“ koje svoj život definitivno ne može zamisliti nigdje drugdje nego u Kaštelima. Većina njegovih hobija vezana je uz more, ronjenje, surfanje, ribolov, a tu su i fotografija prvenstveno morskih motiva ili jednostavno more kao vječna inspiracija. Ali ipak, na prvom mjestu je glazba.

 - Glazba me oduvijek pratila. Čak i kad sam bio malo dijete u razdoblju kojeg se zapravo niti ne sjećam, kad bih bio u posjetu kod dida u Zadru, on me uvijek uspavljivao operama, i to da naglasim, prvenstveno operama gdje glavnu ulogu ima bas, a to je zanimljivo jer sam danas ja upravo bas. Dakle, recimo da sam to nekako naslijedio od dida. On, nažalost, nije poživio dovoljno da bi vidio da me usmjerio u dobrom smjeru, ali život je takav… - sjetno nam je ispričao Joško svoj prvi susret s glazbom.

Osim djeda, na Joška su utjecali i roditelji koji su i sami veliki zaljubljenici u glazbu i kazalište i bez čije potpore Joško priznaje da vjerojatno ne bi bio tu gdje jeste. U osnovnoj školi počeo je pjevati u crkvenim zborovima, zatim u Bijaćkoj vili, brojnim rock i metal bendovima i naposljetku klapama. Neko vrijeme pjevao je čak u četiri klape u isto vrijeme, a danas je član klape Cambi Split. Međutim, cijelo to vrijeme nije razmišljao o glazbenoj budućnosti. Nakon srednje škole upisao je Ekonomski fakultet u Splitu, koji je skoro priveo kraju, ali ga nikada nije završio, budući da ga je „fakultetska“ klapa Serpentina odvela u pravom smjeru. Jedan od članova klape bio je i član zbora HNK-a, koji mu je predložio da dođe na audiciju i tako je zapravo sve krenulo.

- Bilo je to 2007. godine. Prošao sam na audiciji za vanjskog suradnika opernog zbora, gdje sam pjevao nekoliko godina, dok mi kolege iz zbora nisu ukazali da bih ja mogao upisati i Akademiju. Dotad se zapravo nisam čak ni zanosio s tom zamisli, s obzirom da je poznato koliko je teško upisati se. Međutim, odlučio sam pokušati i počeo se pripremati. U tih godinu dana pripreme morao sam savladati sve ono što ljudi koji obično upisuju Akademiju uče tijekom osnovne i srednje glazbene škole, npr. klavir, solfeggio, ma dosta toga što mi je do tada bilo nepoznato. U svakom slučaju, prošao sam. Primljeni smo samo dvoje, ja i kolegica iz Trogira. Profesorica nam je bila operna solistica, prvakinja HNK-a Split sedamdesetih godina, Amerikanka, koja dugo vremena živi i djeluje u Hrvatskoj, Cynthia Hansell Bakić – kazao je Joško.

Marljivo je radio kako bi dokazao iskazano povjerenje i čast što mu je pružena prilika studirati solo pjevanje na Akademiji te je sve dao u roku, ali si je za pripremu diplomskog uzeo skoro godinu dana kako bi usavršio ulogu. Diplomirao je s ulogom Figara iz Figarova pira. Danas je stalni član opernog zbora HNK i iza njega su brojne predstave kao što su Don Carlo, Nabucco, Aida, Ero s onoga svijeta, Nikola Šubić Zrinski i solistički nastupi u Seviljskom brijaču i Moći sudbine. Projekt Bastien i Bastiena je adaptacija prve Mozartove opere prevedene na hrvatski jezik. Na taj su način Joško i njegovi kolege željeli ljudima koji nemaju priliku često ići u kazalište približiti samu operu kao umjetničko djelo. Sudjeluje samo njih pet, nije potrebna prevelika scenografija, te mogu gostovati gdje god požele. Cilj im je bio učiniti kazalište dostupnim i na lokacijama poput otoka i manjih mjesta.

- Željeli smo nešto novo, nešto zanimljivije , do sada nikad izvedeno. Ovu operu Mozart je napisao sa samo 12 godina, a radi se o ljubavnoj priči između dvoje mladih koji na putu nailaze na zapreke, a čarobnjak Colas ih svojim čarolijama uspijeva ponovno zbližiti. Mislili smo da bi moglo biti zabavno i da bi se dalo uključiti u programe kulturnih ljeta. Krenuli smo s tim prošle godine. Premijera je bila na Solinskom kulturnom ljetu na Manastirinama, a imali smo nastup i pred domaćom publikom u dvorcu Vitturi i reakcije su bile jako dobre, tako da već sad imamo neke pozive i dogovorene nastupe. Baš smo nedavno nastupili u kazalištu u Šibeniku, a planiramo prije ljeta u Dubrovnik – pohvalio nam se Joško autorskim projektom.

Iako mu se život trenutno vrti prvenstveno oko opera i klape, priznao je da mu je ambicija i skladanje filmske glazbe. Kad uhvati slobodnog vremena, često u osami svog studija komponira glazbu. Ima jako puno skladbi koje još uvijek nisu ugledale svjetlo dana. Kaže da mu je san ponovno postaviti na scenu HNK Split operu Miljenko i Dobrila, ali s obzirom da se radi o ogromnom i skupom projektu, trebala bi mu velika i financijska i organizacijska potpora, pa će taj plan vjerojatno morati pričekati neko vrijeme.

Foto: Privatni album


KOMENTARI: