hren
 

Hrvatsko glazbeno društvo "Zrinski" iz Donjih Kaštela oduvijek se dići svojom bogatom poviješću koja je isprepletena s poviješću grada. Naime, ovo društvo sa sjedištem u Kaštel Starom, sljedbenik je donjokaštelanskih puhačkih orkestara, a osnovano je davne 1852. godine.  Inicijator osnivanja društva bio je Čeh Krasnik, a na početku je društvo djelovalo pod nazivom "Narodna kaštelanska glazba".

Članovi društva s ponosom ističu da je "Zrinski" najstarija kulturna udruga u našem gradu i općenito jedan od najstarijih amaterskih orkestara u Lijepoj našoj. Skoro 170 godina nezaobilazni je sudionik brojnih kulturno-umjetničkih manifestacija, od crkvenih i državnih blagdana, preko pučkih fešti, poklada, posljednjih ispraćaja i budnica.

- Svojim istaknutim radom i djelovanjem glazbara, orkestar je imao zasluge za poticanjem osnivanja drugih orkestara u susjedstvu i  regiji. Pri tome valja spomenuti i zanimljivosti iz povijesti, kada je nekoliko mladića iz Grohota u želji da osnuju limenu glazbu nabavilo skrivene instrumente glazbe iz Donjih Kaštela. To je ujedno bila zadnja prepreka za osnivanje tamošnje limene glazbe ŠGZ "Olinta" Grohote. Također, istaknuta je i 1967. godina kada su izgorjele prostorije i cjelokupni arhiv HGD „Biranj“, na što je tadašnja Narodna glazba Donja Kaštela pomogla instrumentima i partiturama u cilju nastavka rada orkestra iz Lukšića – kazao nam je Toni Bartulin iz HGD-a  "Zrinski".

Tijekom svoje duge povijesti nastupali su na mnogim smotrama puhačkih orkestara u zemlji i inozemstvu, primjerice u Italiji, Mađarskoj, Srbiji, Njemačkoj, Češkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini) na kojima su ostvarili zapažene rezultate. Orkestar osim u inozemstvu, naravno, redovito nastupa i na domaćem terenu, te surađuje s poznatim glazbenicima i udrugama. Zanimljivo je, također, da su donjokaštelanski glazbari jedni od inicijatora Donjokaštelanskog krnjevala i kaštelanskih tradicionalnih šerati.

- Neke od naših najvrjednijih medalja su prvo mjesto u umjetničkom rangu na međunarodnom festivalu u Austriji u gradu Furstenfeld (1959.) pod vodstvom dirigenta Vida Kuzmanića i to prvi put u povijesti tog stogodišnjeg međunarodnog festivala, zatim tu je i izuzetan uspjeh u Češkoj na VII. međunarodnom festivalu Kmochov Kolin (1969.), te redovito osvajanje prvih mjesta na Državnim i Regionalnim smotrama puhačkih orkestara 70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća. HGD  "Zrinski" je vlasnik mnogih priznanja, plaketa i nagrada od kojih bi valjalo spomenuti tri skupne Nagrade grada Kaštela (1980., 1997., 2002.) i Povelju Hrvatskog sabora kulture (2002.) za izuzetna dostignuća na promicanju kulturnog amaterizma. Osim grupnih nagrada, članovi našeg društva osvajali su i pojedinačna priznanja, dirigent  Vid Kuzmanić (1980.) i glazbar Mario Bartulin (2011.) nagrađeni su Osobnim nagradama grada Kaštela za izuzetan doprinos i zasluge u razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma u Kaštelima, dok je Ivica Baras odlikovan „ordenom rada“ (1980.), a Berislav Vuletin nagrađen Nagradom grada Kaštela za životno djelo (2002.) za doprinos kulturnom životu u Kaštelima kroz amaterski rad – istaknuo je Bartulin.

Od njegova osnutka orkestar je vodilo više od 20 kapelnika od kojih su mnogi bili voditelji profesionalnih i simfonijskih orkestara u državi i inozemstvu.  Također je veliki broj glazbenika koji su započeli svoj glazbeni put u orkestru, a kasnije su postali priznati profesionalni i estradni glazbenici i dirigenti. Neki glazbari su sudjelovali i u domaćim filmovima „Čovik od svita“ s Borisom Dvornikom u glavnoj ulozi, zatim „U oluji“ iz 1952., te u dokumentarnim filmovima „Prijatelji glazbe“ iz 1979. i 1983. kojih će se i danas mnogi Kaštelani s radošću sjetiti.

Duga povijest HGD-a "Zrinski" ispisana je usponima i padovima, prekidima i zabranama rada, ali je zahvaljujući njihovu trudu, upornosti,  slobodarskom duhu i entuzijazmu nekako uvijek uspijevao opstati i vratiti se, te su i nakon toliko godina uvijek rado viđeni gosti svih manifestacija. Financira ih prvenstveno Grad Kaštela kao glavni donator, ali i Ministarstvo kulture, Splitsko-dalmatinska županija, različiti sponzori i ostali donatori.

Njihovo najnovije postignuće dolazi iz 2017. godine kada je HGD "Zrinski" prošao Županijsku smotru puhačkih orkestara u Baškoj Vodi, te se plasirao na Susret hrvatskih puhačkih orkestra u Novom Vinodolskom, gdje je osvojena Srebrna plaketa. Orkestar sada broji 30 aktivnih, ponajviše mladih članova, studenata i učenika, koji od 2016. godine djeluju pod dirigentskom palicom prof. Grge Grubišića iz Solina. Glavna zadaća orkestra je daljnje povećanje broja članova, što očekuju od Glazbarske škole mladih koja se upotpunjava svake nove školske godine.

- Ukoliko želite naučiti svirati glazbeni instrument i nastupati na pozornicama pozivamo potencijalne članove da ispune prijavnicu na linku. Istaknuli bi aktivnu facebook stranicu i internet stranicu www.hgd-zrinski.hr koja je kreirana 2011. godine u cilju transparentnosti rada udruge. Također, pozivamo sve koje zanima naš rad da posjete naš Youtube profil. Na navedenim stranicama je moguće vidjeti čitavu povijest orkestra sa svim nastupima i aktualnostima – dodali su članovi društva pozivajući nove generacije da im se pridruže kako bi zajedničkim snagama krenuli u nove uspjehe te proslavili još barem 170 godina.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
########### za moodul