hren

NOĆ MUZEJA 2019 U KAŠTELIMA
U kulturnoj manifestaciji, Noć muzeja 2019., koja je u petak održana u 130 gradova i općina u Hrvatskoj i to na 250 muzejskih lokacija i baštinskih institucija, sudjelovao je i Muzej grada Kaštela.

Ovogodišnja tema je „Muzeji- inovacije i digitalna budućnost“, a manifestaciji su se priključili uz muzeje i odgojno-obrazovne institucije, kulturne udruge i zaklade te nacionalni parkovi i parkovi prirode.
Organizatori 14. Noći muzeja u Hrvatskoj ovogodišnjom temom željeli su motivirati muzeje i brojne druge baštinske ustanove da predstave javnosti iskustva u primjeni digitalne tehnologije i virtualno približe muzejsku budućnost. Tako je oko 250 tisuća posjetitelja diljem Hrvatske imalo priliku pogledati koje su to muzejske mogućnosti i kako muzejski sadržaji izgledaju kroz tehnološke inovacije. Potom, dostupnosti muzejskih sadržaja novim segementima muzejske publike, putem različitih digitalnih platformi, mobilnih aplikacija, alata, VR, AR te brojnih drugih teholoških inovacija.

I u Kaštelima se odžao bogat program tijekom Noći muzeja i to na dvije lokacije, u dvorcu Vitturi u Lukšiću i Nadbiskupskom kaštelu u Sućurcu. Tako su u Vitturiju posjetitelji mogli pogledati pripremljenu izložbu Gradske knjižnice Kaštela, knjiga „Digitalno doba“ i edukativnu radionicu „Micro:bitovi u knjižnici“. U predavanju Ante Bošnjaka „Primjena moderne 3D tehnologije laserskog i foto skeniranja u očuvanju, rekonstrukciji i prezentaciji kulturne baštine“ mogao se vidjeti način dobivanja 3D modela amfore iz stalnog postava muzeja, te način rada laserskog skenera uz demonstraciju skeniranjem dijela dvorane u kojoj je održano predavanje.

Za ovu prigodu Muzejski prostor u Vitturiju ugostio je izložbu „Digitalne slike Dragane Nuić Vučković i mitska ikonografija Karoline Marušić“, a mogla se pogledati i video izložbe „Skriveno-izloženo“ koja je održana prošle godine. I za najmlađe u Vitturi su  nastupili članovi KUD Karol Wojtyla s igrokazom „Velik kao dijete“.

U Nadbiskupskom kaštelu nastupili su članovi SAU Putalj s igrokazima, recitacijama i plesnim točkama pod nazivom „Kako se Rokova baba snalazi u doba digitalizacije“, „Nekad i sad“, „Idimidođimi“  te Hip hop mixom, dok se kaštelansko dječje kazalište Škatula predstavilo igrokazom „Mate, kompjutor i ostalo“. U Noći muzeja je sudjelovao i HPD Mosor i to izložbom fotografija „Duh planine, Dah planine“.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij