hren

Iako je većini naših sugrađana amatersko kazalište Moreta poznato kao stalni gost Kaštelanskog kulturnog ljeta i brojnih drugih manifestacija, ipak ćemo napisati par riječi kako bismo ga malo detaljnije predstavili. Moreta je službeno osnovana 2009. godine, iako je sama ideja o osnivanju kazališta bila prisutna i nekoliko godina prije, a sve na inicijativu Marije Meri Bradarić, autorice dramoleta koja su godinama izvođena na, sada već tradicionalnim Čakavskim večerima.

- Kao i svaka ideja u nastanku, bilo je tu mnogo neizvjesnosti oko konačnog ishoda i smjera u kojemu će se cijeli projekt zvan Amatersko kazalište Moreta razvijati. Priznajemo, nismo imali mnogo toga na raspolaganju, jedino volju i spremnost za pokretanjem pozitivne promjene u našem malom mjestu.  Prvi dramolet "U mriži ljubavi" premijerno je izveden godinu dana prije službenog osnivanja kazališne udruge, za Dan grada Kaštela. Na opće oduševljenje svih tadašnjih članova, publika je uz salve smijeha objeručke prigrlila naše prve korake.  Ideja je bila tu, motivacija također, te je još samo nedostajalo ime.  Tako smo prije 10 godina po prvi put plivajući u dramskim vodama tražili ime koje će predstavljati nas glumce, koji "iskačemo" iz vlastitih osobnosti i kalupa, te stavljamo maske likova koje utjelovljujemo.  S obzirom da moreta zapravo znači maska, znali smo da ćemo se kao novonastale „Morete“ svojim komedijama truditi našu publiku zabavljati i nasmijavati. Tako bismo ukratko mogli opisati početke djelovanja našeg kazališta. – ispričala nam je dopredsjednica Morete, Marina Trogrlić priču o nastanku kazališta.

Tijekom deset  godina postojanja pod budnim okom profesorice Bradarić, koja i dalje piše scenarije i režira dramolete, mnogo se toga promijenilo. Postava se mijenjala, mnogo glumaca je prošlo kazališnim daskama, ali ono što  ih je održalo u radu, kako sami kažu, je apsolutna motivacija i želja za poticanjem kulturnih zbivanja oživljavanjem tradicije u Kaštelima i šire. Naime, sve Moretine predstave su isključivo na čakavštini, i to je način na koji ova družina nastoji svoju baštinu i tradiciju održati živima, te ih promicati diljem Lijepe naše, ali i izvan nje. Do sada su gostovali u brojnim hrvatskim gradovima, kao što su Split, Solin, Sinj, Trogir, Trilj, Rijeka, Grohote na  Šolti i na to su jako ponosni.

- Ono što nas posebno veseli je da su naš trud i djelovanje također prepoznale različite hrvatske udruge i organizacije koje djeluju izvan države, te smo tako tijekom godina često gostovali u zemljama poput Bosne i Hercegovine i Švicarske. Nastupati pred domaćom publikom koja trenutno živi izvan Hrvatske, te nema priliku često čuti svoj jezik (pogotovo čakavštinu) u svakodnevnom životu, je poseban doživljaj. To je ono što nas uvijek iznova motivira i daje volju za daljnji napredak i rad – dodala je Marina.

Osim brojnih predstava koje Meri Bradarić sama piše i režira, okušala se u zanimljivom projektu adaptacije  četiri priče autora Ephraima Kishona čakavskom narječju. U svom desetogodišnjem djelovanju Moreta je sudjelovala i na raznim smotrama na kojima je osvojila brojne nagrade. Primjerice  za predstavu „Ona, krajica“ dobili su prvu nagradu za sporednu žensku i sporednu mušku ulogu, kao i nagradu za najbolji amaterski dramski tekst. Najdraža im je ipak nagrada publike za najbolju predstavu festivala 2014. godine na Danima kaštelanskog kazališta.

No, da ne bi uvijek sve bilo ružičasto, obično se pojave financijske poteškoće. Od Grada Kaštela dobivaju sredstva na godišnjoj razini i na tome su iznimno zahvalni. Međutim, spomenuta sredstva su često nedovoljna za pokrivanje svih troškova koja su potrebna za kvalitetan razvoj i rad, pa se moraju snaći s onim s čime raspolažu.

- Pitanje s kojim se jako često susrećemo kao amaterski glumci je kako imamo volje i vremena uz vlastite poslove i obveze pronalaziti vrijeme za probe i sve popratne aktivnosti vezane uz kazalište.  Naši članovi često uz smijeh kažu kako ni sami ne znaju kako sve usklađuju, ali znati da u današnjem, često depresivnom i tmurnom vremenu možemo raditi na promicanju kulturnih aktivnosti nasmijavajući ljude, je ono što je Moretu održalo na životu posljednjih 10 godina. Ovim putem želimo motivirati i potaknuti sve osobe koje su i same zainteresirane za glumu, te ih rado pozivamo da nam se pridruže i pobliže iskuse sve ono što dramska umjetnost nosi u sebi.  Nova predstava i novi projekti u 2019. su ispred nas i jedva čekamo sve prezentirati našoj publici pod vodstvom trenutne predsjednice kazališta, Lily Olge Vladić. Naše pripreme, probe, izvedbe i predstave,  kao i sve informacije o novim događanjima sa zadovoljstvom dijelimo s našom publikom putem društvenih mreža, te pozivamo sve zainteresirane da se pridruže našoj veseloj virtualnoj zajednici.
Kao i uvijek, puno će rada, posvećenosti i truda biti uloženo kako bismo oživjeli nove likove i situacije na kazališnim daskama, jer ako nas pitate, smijeh je uistinu jedini pravi lijek – dodala je za kraj ova vesela Moretina ekipa.

Foto: Moreta


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij