hren
 

Muzej grada Kaštela u suradnji sa Turističkom zajednicom, srednjom školom Braća Radić i predstavnicima gradske uprave uključen je u organizaciju predstavljanja Kaštela u Velikoj Britaniji. U srijedu, 30. siječnja u 17.30 sati hrvatskom veleposlanstvu u Londonu otvoriti će se izložba „110 godina organiziranog turizma u Kaštelima“. Autorica izložbe je muzejska savjetnica Sanja Acalija.

Početci turizma u Kaštelima vezani su uz puštanje u promet željezničke pruge godine 1877. te uspostave parobrodskih veza sa Splitom, Rijekom i Trstom. Izletnički tip turizma u Kaštelima bilježimo od prvog starokršćanskog kongresa za arheologiju održanog u Splitu i Solinu 1894. godine. Dolascima prvih turista iz susjednih zemalja, ukazala se potreba za razvoj smještajnog turizma i izgradnje lječilišta i kupališta za strance pa se turizam ubrzanije razvija početkom 20. stoljeća. Početak kaštelanskog organiziranog turizma seže u 1909. godinu kad je u Kaštel Lukšiću češki liječnik Henrik Šoulavy otvorio prvi pansion za strance.

Obitelj češkog liječnika Henrika Šoulavyog, porijeklom iz Sušica, u Kaštela se nastanila 1908. godine i ostala do kraja njihovih života. Liječnik Henrik Šoulavy je osim medicinskih usluga, mora i sunca, svojim gostima nudio različite sadržaje poput plivanja, veslanja, gimnastike, izleta u prirodu, i obilazaka kulturno-povijesnih spomenika. Ispred pansiona uredio je plažu sa kabinama za presvlačenje i platoima za sunčanje.Gostima je nudio i dalmatinske specijalitete i domaće vino. Gosti su nakon boravka u Kaštelima na razne načine promicali Kaštela u čitavoj Europi, isticali su prednosti boravka nakon čega se otvara čitav niz pansiona i odmarališta.Prvi kaštelanski hotel „Palace“ otvoren je 1928. godine i dugo je godina bio najreprezentativniji turistički objekat u Kaštelima. Razdoblje intenzivnog razvoja turizma započinje nakon Drugog svjetskog rata kad se grade novi hoteli i restorani. Osniva se hotelsko-ugostiteljsko poduzeće „Kaštelanska rivijera“ i turistička društva. 

Uz izložbu o povijesti turizma na panoima će biti prezentirana i povijest kaštelanskog vinarstva i vinogradarstva, s naglaskom na priču o kaštelanskom crljenku koji se smatra pretkom sorte zinfandel.

Foto: MGK

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij