hren
 

U organizaciji Muzeja grada Kaštela i Župe sv. Jerolima u Kaštel Gomilici, u petak 7. prosinca upriličeno je predstavljanje knjige „Naša stara crkva svetog Jerolima u Kaštelu Opatičkom“ autora Ivana Petra Careva (1880. – 1957.), a u interpretaciji Sanje Acalija, Dominka Careva, Ivana Careva i Virgila Jureškina. Knjigu je predstavila Doroti Brajnov Botić.

Zbirka rukopisa Ivana Careva sadrži privatnu korespodenciju (pisma, dopisnice, podsjetnice, račune...), arhivsku građu, pisanu pučku književnost (narodne pripovijetke, pjesme, zapise običaja, poslovice, narodno liječenje...). Rukopisi se čuvaju u fundusu Muzeja grada Kaštela u sklopu Zbirke dokumentarne građe.

Muzeju je rukopise ustupilo Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela – „Bijaći“ a  kako smo na predstavljanju mogli čuti, u Muzeju grada Kaštela su se odlučili naobjavu ovog rukopisa „Knjige XXVIII“ zbog posebne obljetnice, stogodišnjice gradnje i posvete nove crkve sv. Jerolima u Kaštel Gomilici koja je posvećena i u njoj prva misa rečena 8. prosinca 1918. godine.

Građani knjigu mogu kupiti u suvenirnici Muzeja grada Kaštela i u župnoj crkvi u Kaštel Gomilici.

Foto: Ante Jureškin


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij