hren
 

DODJELJENE NAGRADE HRVATSKOG GLUMIŠTA 2018.
Na prigodnoj svečanosti održanoj sinoć u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, dodijeljene su ovogodišnje strukovne nagrade HDDU-a, a među dobitnicima Nagrada hrvatskog glumišta našla se i Antonija Teskera u kategoriji izuzetnih ostvarenja mladih umjetnika do 30 godina u opereti i mjuziklu .

Kaštelanskoj sopranistici, inače solistici Opere HNK Split, priznanje je pripalo  za ulogu Male Floramye u istoimenom mjuziklu Ive Tijardovića, a u režiji Gorana Golovka i u izvedbi njenog matičnog kazališta, a za najbolju mušku ulogu u istom mjuziklu nagrađen je i njen kolega Bože Jurić Pešić za ulogu Mirka.

Intendant osječkoga HNK-a Božidar Šnajder nagradu HDDU- a primio je za promicanje opere, operete i mjuzikla, dok je za najbolju predstavu u cjelini nagrađena predstava ‘Byron’ Darka Domitrovića i Mire Gavrana u režiji Ivane Čoh i izvedbi Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija iz Zagreba. Za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje nagradu je dobila Nina Kleflin za režiju mjuzikla ‘Čarobnjak iz Oza’ u izvedbi Hrvatskoga narodnoga kazališta u Šibeniku.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Hana Hegedušić za ulogu Cathy u mjuziklu ‘Prošlih pet godina’ Jasona Roberta Browna u režiji Lee Anastazije Fleger i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu.

Upravni odbor Hrvatskog društva dramskih umjetnika nominirao je brojne kazališne umjetnice i umjetnike i to u kategorijama dramske, radio i televizijske umjetnosti, za scenografiju i kostimografiju, operetu i mjuzikl i plesnu umjetnost, a dodijelio je i nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti i dvije nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje.

Svečana dodjela 26. 'hrvatskog oskara', održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, a nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti pripala je Zoranu Mihanoviću. Nagradu za za operetu i mjuzikl, a za svekoliko umjetničko djelovanje dobila je sopranistica i dugogodišnja prvakinji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu Blaženka Milić, dok je nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje za dramu pripala istaknutome glumcu Mustafi Nadareviću, koji se najavio kako se ovim priznanjem i oprašta od kazališta na čijim je daskama proveo punih 50 godina.

Najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je Eshilova ‘Orestija’ u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto, a nagradom za najbolje redateljsko dramsko ostvarenje nagrađen je Igor Vuk Torbica za režiju predstave ‘Tit Andronik’ Williama Shakespearea i produkciji Zagrebačkoga kazališta mladih.

Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Zrinka Cvitešić za ulogu Ane Šafranek u predstavi ‘Tko pjeva zlo ne misli’ V. Majera - K. Golika - R. Medvešeka u režiji Renea Medvešeka i produkciji HNK u Zagrebu, a za najbolju mušku ulogu Dražen Čuček za ulogu Njega u predstavi ‘Opet on’ Timura Vermesa u režiji Marka Jurage i produkciji Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija.

Za najbolju sporednu žensku ulogu nagradu je primila  Ivana Boban za ulogu Tete Mine u predstavi ‘Tko pjeva zlo ne misli’, a za najbolju mušku sporednu ulogu Domagoj Mrkonjić za ulogu Lonke u predstavi ‘Osječki long, long play’ Branka Kostelnika u režiji Saše Anočića i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Osijeku za Osječko ljeto kulture.

Nagrada za najbolju lutkarsku predstava ili predstavu za djecu i mlade pripala je predstavi ‘Nikomu pravo’ Ane Prolić prema motivima narodne pripovijetke ‘Svijetu se ne može ugoditi’ u režiji Ane Prolić i produkciji Kazališta lutaka Zadar. Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstavu nagradu je dobio Ozren Prohić za tekst ‘Pjerin’ Marina Držića izveden u produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju nagrađena je Irena Kraljić u dramskoj predstavi ‘Snježna kraljica’ Hansa Christiana Andersena u režiji Paola Tišljarića i produkciji Gradskog kazalište Trešnja iz Zagreba te u predstavi ‘U potrazi za slovom ‘R’’ Petre Cicvarić u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta ‘Zorin dom’ Karlovac, a nagradu za najbolju kostimografiju dobio je Mladen Radovniković za dramsku predstavu ‘Orestija’ Eshila u režiji Dejana Projkovskog i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu za 64. Splitsko ljeto.

Nagradu za najbolju plesnu predstavu u cjelini dobila je predstava ‘Tamo vani i ovdje unutra’ koncept Ana Kreitmeyer, u koreografiji i izvedbi Ane Kreitmeyer i Sonje Pregrad u suradnji s Festivalom Perforacije, Zagreb i Teatrom &TD, Zagreb.

Za najbolje koreografsko ostvarenje u plesnoj umjetnosti nagrađen je Matija Ferlin za koreografiju u plesnoj predstavi ‘Staging a Play: Tartuffe’ u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla i koprodukciji Zagrebačkoga kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta Pula.

Za najbolju žensku plesnu ulogu nagrađena je Sonja Pregrad za ostvarenje u predstavi ‘Tamo vani i ovdje unutra’ u koreografiji i izvedbi Ane Kreitmeyer i njezinoj u suradnji sa Festivalom Perforacije, Zagreb i Teatrom &TD Zagreb, a  za najbolju mušku plesnu ulogu Darko Japelj za ostvarenje u predstavi ‘Staging a Play: Tartuffe’ u koreografiji Matije Ferlina i produkciji i izvedbi Zagrebačkoga plesnog ansambla i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta Pula.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij