hren
 

DA SE NIKADA NE ZABORAVI
„Ja domovinu imam; tek u srcu je nosim , i brda joj i dol; Gdje raj da ovaj prostrem , uzalud svijet prosim, I...gutam svoju bol!“,-  stihovi su  poznate pjesme „Moj dom“ Silvija Strahimira Kranjčevića kojima je „Bijaćka vila“ ove nedjelje otvorila koncert u  župnoj crkvi Svetog  Jeronima u Kaštel Gomilici kojim je obilježen dan sjećanja na Vukovar.

Uz orguljašku pratnju prof. Borne Barišić i gostovanje sopranistice Božene Bašić HPD „Bijaćka vila“ izvelo je Kyrie i Dies Irae Zbigniewa Preisnera, skladbe koje su same po sebi jako dramatične a u trenutcima sjećanja ne žrtve Vukovara ostavile su snažan dojam na prisutne sudeći po suzama u očima publike.

Gradski mandolinski orkestar Sanctus Domnio iz Splita odsvirao je simfoniju u D-duru i to tri stavka     ( Allegro, Andante, Presto) poznatog dubrovačkog diplomata i skladatelja Luke Sorkočevića, a sve pod iskusnom palicom dirigenta Vladimira Lukasa.

Slavonska misa hrvatskog skladatelja, orguljaša i dirigenta Anđelka Igreca pisana za 2 ženska glasa , 1 muški, tamburaški orkestar i orgulje zacijelo je prva takve vrste u hrvatskoj glazbenoj baštini a  pisana je na temu poznate domoljubne pjesme „ Ne dirajte mi ravnicu“. Snimka djela u punom izvođačkom sastavu  je propala, pa su Bijaćka vila i mandolinski orkestar Sanctus Domnio uz blagoslov autora  odlučili izvesti i snimiti Slavonsku misu u verziji za mandolinski orkestar, orgulje i zbor.

Sudeći po reakcijama prisutnih dirigent Bijaćke vile prof, Andro Čalo nije  pogriješio što  se uhvatio u koštac s ovim projektom. Uz  skladbu „Dobar je Gospodin“ Vila je još otpjevala skladbu Anđelka Igreca „ Znam da moj Izbavitelj živi“ i tako zaokružila večer sjećanja na tugu, bol, očaj  i san o slobodi.

I zato bi trebali svaki dan pogledati svoju zemlju i s ponosom u oku naglas reći „To moj je, moj je dom“, jer tako ispunjavate nečiji san- san o slobodi.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij