hren
 

BIBLIJSKI VRT
Prodajna izložba radova nastalih u likovnoj koloniji održanoj u Biblijskom vrtu u povodu njegove 20. obljetnice, privukla je u mali izložbeni prostor dvorca Vitturi poklonike likovne umjetnosti, ali i prijatelje tog jedinstvenog vrta.

Publici su se na izložbi svojim radovima, inspiriranim Biblijskim vrtom gdje su nastali, predstavili studenti Umjetničke akademije u Splitu Valerija Djanešić, Antea Biskupović, Ida Bugarić, Vana Božić, Jelena Kovačev, Magdalena Modrić, Irene Reichart, Ivan Jerončić, Maja Puđa i Danijela Skokandić  te njihov  profesor i voditelj kolonije Kažimir Hraste, koji je ove večeri zahvalio udruzi Biblijski vrt, a posebno Ivni Bućan, koju je nazvao duhom pokretačem, za ukazano povjerenje i dobru suradnju te je izrazio nadu za nastavkom iste.

Otvaranje izložbe vodila je Vera Rilov iz udruge Biblijski vrt, objasnivši kako će sredstva prikupljena prodajom izloženih djela, biti prvi korak u prikupljanju financija za jedan izuzetan projekt, a radi se o realizaciji Križnog puta na području Griže. Naglasila je da je kao i pri utemeljenu Biblijskog vrta, jedna od glavnih idejnih pokretača i u ovom slučaju vodeća kaštelanska ekologinja Ivna Bućan.

- Radi se o zemljištu u gradskom vlasništvu, smještenom sjeverozapadno uz Biblijski vrt, odnosno crkvice Gospe Stomorije, To područje ostalo je pošteđeno u nekoliko požara i drugih nepogoda, , a zbog činjenice da se ljudi više ne bave uzgojem koza i drugih životinja koje bi tu bile na ispaši, zadržalo je svoju prirodnu vegetaciju, koja je u odličnom stanju. Tu se nalaze divlje masline, ljekoviti buhač, zelenika, smrča, različite vrste kadulje i drugih ljekovitih i mirisnih biljaka, odnosno vegetacijski fond na ovom području jednak je izvornoj vegetaciji Kozjaka, koju želimo ovakvim i sličnim projektima sačuvati – kazala je ekologinja Bućan, napomenuvši da kada bude realiziran, Križni put i taj prostor, osim vjerske i religijske vrijednosti  imat će i posebnu obrazovnu vrijednost.

Prijedlog rješenja Križnog puta izradila je pejsažna arhitektica Dobrila Kraljić. Područje obuhvata iznosi 3,5 tisuće metara četvornih, Križni put kretao bi s južnog dijela područja, u smjeru kazaljke na satu, a 14 postaja Križnog puta ukomponirat će se u prirodu i njenu divljinu vegetacije i kamena.

- Ovdje nismo trebali puno razmišljati o rješenjima jer je to priroda učinila za nas. Nije nam trebala velika kreativnost u osmišljavanju, već smo samo trebali znati iščitati prirodu. Zanimljivo će biti, uz minimalne i fine obrade, iskoristiti postojeći kamen i vitalnost biljaka za prikazivanje detalja i simbola Križnog puta – kazala je Kraljić.

Cijeli prijedlog Križnog puta pohvalio je i na njemu se zahvalio župnik Kaštel Novog  i upravitelj prasvetišta Gospe Stomorije, don Darijo Čorić, koji je izrazio nadu da će planirani Križni put učiniti da prasvetište i Biblijski vrt  vjernicima i ostalim gostima, budu nezaobilazna stanica pri njihovom posjetu Kaštelima.

Ovom prigodom udruga Biblijski vrt dodijelila je zahvalnice svima koji su pomogli u realizaciji proslave obljetnice Biblijskog vrta, likovne kolonije  i same izložbe, a to su fra Božo Vuleta, Kažimir Hraste i studenti sudionici kolonije, Zračna luka, Cemex, Miroslav Mamić, centar Mir, Vlastiti pogon Grada Kaštela te Muzej grada Kaštela i Mirela Duvnjak.

Još nekoliko dana za zainteresirane

Dio izloženih slika već prve večeri je prodan, dok preostale slike traže novog vlasnika. Svi zainteresirani slike inspirirane Biblijskim vrtom mogu vidjeti još nekoliko dana u malom izložbenom prostoru dvorca Vitturi, a cijena pojedine slike iznosi 500 kuna.

Foto: Luka Ištuk

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij