hren
 

U SUSRET GODIŠNJICI OKUPACIJE VUKOVARA
S obzirom da se uskoro obilježava 27. godišnjica pada Vukovara, te u spomen na sve žrtve, Kaštelansko kazalište pripremilo je Monodramu "Feniks" autorice Silvane Dragun. Predstava je nastala je prema motivima potresnog svjedočanstva  "Sunčice"  i razotkriva narav velikosrpske agresije na RH početkom 90-tih.

Lik silovane Vukovarke Marije koja je prošla četnički logor izvodi akademska glumica Rubina Sarajlić u režiji Ante Nadomira Tadića Šutre.

Predstava pokazuje da je glavni cilj agresora nad zatočenim civilima u logoru bio oduzeti im smisao života i volju za život, ali također pokazuje da smo svi kao društvo pozvani dati svoj obol u rasvjetljavanju istine o Domovinskom ratu, rehabilitaciji i liječenju ratnih strahota.

Marija kroz dijalog sa samom sobom, agresorom i psihijatrom (likom u sjeni) propituje smisao patnje i patološke mržnje koja ljude tjera da počine najodvratnije čine u ratu. Pita se čemu rat, kako oprostiti i ozdraviti? Ona se želi  na radikalan način suprotstaviti zlu pozivajući i druge žrtve da to učine. Njena bitka završava tako da se od žrtve pretvara u pobjednicu, heroinu koja nošena gotovo nadnaravnom snagom uskrsava iz pepela poniženja poput mitske ptice Feniks....

Cilj predstave je osvijestiti prisutne o zločinima koji i nakon 27 godina još uvijek nisu procesuirani i dovoljno osvijetljeni.

Predstava će se održati u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću, u subotu, 3. studenog u 19,30 sati.
Cijena ulaznice je simbolična i iznosi 10,00 kn.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij