hren

PET POZNATIH HRVATSKIH KIPARA STVARAT ĆE DJELA OD GRANA OVE STARICE
U organizaciji Grada Kaštela, kaštelanske Turističke zajednice, Muzeja grada Kaštela, društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“, udruge „Šušur“ te udruge maslinara „Mastrinka“, od 16. do 19. listopada održat će se prva kiparsko-slikarska kolonija pod nazivom „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode“

Na Svjetski dan hrane  i u godini Europske kulturne baštine, koja se obilježava pod sloganom „Naša baština: spoj prošlosti i budućnosti“, pet poznatih hrvatskih kipara pored stare masline u Kaštel Štafiliću izrađivati će skulpture  od grana ovog jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj, koja je spomenikom prirode proglašena 1990. godine.

Grane su prema preporuci splitskog „Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša“, zbog statike i njenog očuvanja, rezane u peridu od  2012. do 2015. godine,  te će sada kao rijetki primjerci drveta, biti iskorištene za stvaranje umjetničkih djela na ovoj koloniji, koju će voditi akademski kipar Vene Jerković.

Cilj Europske godine kulturne baštine potaknuti je ljude na otkrivanje i istraživanje baštine, te ojačati osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru, pa se i ovim projektom želi pridonijeti podizanju svijesti mladih i ali i svih građana i turista koji dolaze u naš grad, o značaju kaštelanskih znamenitosti, posebice 1500 godina stare masline kao simbola maslinarstva i kulture Kaštela.

Kako su tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja sastavi dio naše bogate baštine, u godini kada Hrvatska obilježava i 25. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, za vrijeme kolonije u četvrtak,18. listopada biti će održan i sajam maslinova ulja i proizvoda od maslina.

Nakon otvaranja kolonije, 16. listopada u 10 sati snimit će se i milenijska fotografija, dok je dan kasnije predviđeno otvaranje izložbe nagrađenih radova od stare masline na Noćnjaku.

Kolonija će trajati četiri dana i biti će otvorena za javnost svakodnevno  od 10 do 17 sati, dok će nastali radovi  biti izloženi 19. listopada uz prigodni program. Istoga dana u jutarnjim satima održat će se berba ove stare kaštelanske ljepotice, simbola dugovječnosti i Mediterana.

Prema službenim procjenama štafilićka maslina stara je preko 1500 godina, a njeni plodovi svake se godine prerađuju u ulje, koje u replikama staklenih rimskih balzamarija predstavlja autohtoni kaštelanski suvenir, baš kao i radovi izrađeni od njenih grana.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij