hren

PUTOVANJE KROZ VRIJEME
Da je moguće putovati kroz vrijeme jednog zaljeva – mikro-mediteranskog bazena koji spaja Split, Solin, Kaštela i Trogir, u kojem se čita naša prošlost i nazire budućnost, pokazala je "Priča o Kaštelima", projekt u organizaciji Mediteranskog centra za upravljanje obalom (PAP/RAC), Muzeja grada Kaštela, Katedre za urbanizam splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, Pete gimnazije Vladimir Nazor i agencije RERA -Splitsko-dalmatinske županije.

Priča je otvorena u subotu, 22. rujna u 9.30 sati u Strossmayerovu perivoju, a u njoj nas organizatori vode na putovanje Kaštelanskim zaljevom te predstavljaju kaštelansku obalu, prostor i ljude u razdoblju od 1900. do 2100. godine.

Projekt je nastao u sklopu obilježavanja Mediteranskog dana obale, a cilj mu je pozvati na promišljanje o zaljevu koji nas spaja, kao i njegovoj obali, i to kroz zapise iz prošlosti, snimke sadašnjosti te vizije gimnazijalaca i studenata.

„Kaštelanski zaljev je ilustracija mediteranskih obala u malom. Industrijalizacija, prekomjerna urbanizacija obale, divlja gradnja te svi ekološki problemi koji iz toga slijede, iziskivali su brojne napore da se iznađu rješenja i dođe do stanja Kaštelanskog zaljeva kakvo je danas. Kaštela se već neko vrijeme nose i s posljedicama klimatskih promjena, a u budućnosti ti će izazovi rasti“ – ističu u Mediteranskom centru za upravljanje obalom.

U sklopu "Priče o Kaštelima" otvorena je izložba "Kulturni krajolici Kaštela 1960-2016", koja se sastoji  od fotografija velikog formata snimljenih iz zraka tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, video i audio snimki današnjih Kaštela uz pripovijedanje dr.sc. Ive Babića, dr. sc. Tonča Burića, prof. Ivne Bućan, gosp. Milivoja Novaka i gosp. Ante Vuletina.

„Cilj nam je rekonstruirati bar dio onog krajolika kojeg još uvijek imamo u memoriji, prisjetiti se razloga velikih promjena, širenja i bujanja grada kao i ukazati lokalnoj zajednici da se muzeji aktivno bave zaštitom baštine u okruženju, u ovom slučaju zaštitom kulturnih krajolika.“ – kazala nam je autorica izložbe, muzejska savjetnica Sanja Acalija.

Svoj doprinos kaštelanskoj priči dali su i studenti Katedre za urbanizam splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, koji su predstavili svoje radove na temu „Kaštela 2100“ nastale tijekom akademske godine 2017.-2018. Izložili su postere, makete, zbirke i druge tematske sadržaje. Gimnazijalci Vladimira Nazora emitirali su vijesti iz budućnosti.  

„Svjedoci smo sve češćih i većih prometnih gužvi i zastarjele i nedovršene infrastrukture koja ne prati turistički i gospodarski razvoj. Znamo da je promet preduvjet i vrlo bitan čimbenik razvoja i zato ova ideja možda ponudi neka zanimljiva i u budućnosti moguća rješenja.“ – poručili su učenici koji su sudjelovali u projektu.

Posjetitelji će "Priču o Kaštelima" moći vidjeti još danas do 19.30 te u utorak, 25. rujna, od 14 do 17 sati.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij