hren
 

TREĆI VIKEND DANA KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Kaštelanka publika ove je subote u sklopu 8. Dana Kaštelanskog kazališta na daskama Kulturnog centra u Kaštel Lukšiću imala priliku ogledati izvrsnu dramu „Žaba (mala noćna molitva)“ u izvedbi glumaca kulturno umjetničke udruge Mosor iz Gata.

Predstava je to koja donosi tužnu priču o razvojačenom hrvatskom branitelju Zeki koji boluje od PTSP-a i njegovim odnosima s okolinom i prijateljima, koje nepovratno narušava proživljena ratna trauma koja ga duboko tišti, a zbog koje se sve teže snalazi u današnjem vremenu u kojem su se vrijednosti izokrenule, pa nam užasi kojima svakodnevno svedočimo postaju normalni, dok pomoć bližnjem nije.

Nakon što izgubi sina u prometnoj nesreći i napusti ga žena Maja, Zeko, kojeg igra Filip Očasić, provodi dane u svojoj brijačnici, gdje se bori s duhovima prošlosti, pri tom pokušavajući na temelju vlastitih proživljenih loših iskustava, izvesti prijatelje na pravi put. Jedan od njih je taksist Grga, njegov prijatelj i suborac, čest posjetitelj brijačnice, u koju povremeno navraća i Toni koji se, nakon što je ostao bez posla, odao piću i kocki, zbog čega mu propada brak i obitelj, kao i Grgi koji vara svoju ženu.

Na Badnju večer, nakon žučne svađe s Grgom i Tonijem, do koje je došlo kada su konačno odlučili biti iskreni jedni prema drugima i ukazati si međusobno na potrebu da se za svoje, ali i dobro svojih bližnjih, moraju promjeniti. Zeko ostaje sam u brijačnici i donosi tešku odluku, koju u zadnji trenutak promijeni dolazak mladog profesora književnosti koji, u nemogućnosti pronalaska posla u struci, za život zarađuje prodajom knjiga, dajući glavnom akteru ove drame, novi životni smisao.

„Žaba“ je suvremena priča o ljudima kakvi smo zapravo svi mi ponekad, osamljeni, nesigurni i ranjivi, njihovim životima obilježenim osobnim problemima koji ih tište i iz kojih ne mogu sami pronaći izlaz, točnije o ljudima današnjeg vremena, u kojem su mnogi usamljeni u potrazi za ljubavlju i smislom života. No mnogi od njih nažalost shvate što im je najvažnije tek kada to izgube, kao i glavni likovi ove drame, kojima život prolazi u čekanju da im netko pomogne, umjesto da pokušaju pomoći sami sebi.

U glavnim ulagama, osim Filipa Očašića, publici su se predstavili glumci Božidar Borovac kao Grga, Zoran Radostić u ulozi Tonija, te Ante Proso koji je utjelovio mladog profesora. Autor ove drame, koja nas i same potiče da promislimo o životu i ljudima koji nas okružuju, je Dubravko Mihanović, za svjetlo i ton pobrinuo se Joško Radostić, dok režiju potpisuje Biljana Borovac.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij