hren
 

SLIKANJE ZVUKA I HRVATSKA TRADICIJSKA GLAZBALA
Dani Kaštelanskog kazališta su ovo nedjeljno poslijepodne posvetili djeci. Program je započeo radionicom Kristine Uvodić „Slikanje zvuka“, a nastavio se programom Umjetničke organizacije Artis pod nazivom „Hrvatska tradicijska glazbala“

Tijekom radionice Kristina Uvodić grupici djevojčica je objašnjavala zvukove koji nas okružuju te kako ih prenijeti na papir. Unatoč zadanoj temi djevojčice su imale slobodu na ovaj način izraziti svoju kreativnost služeći se tekućim akrilom. Bilo je tu svega, ali veselo društvo je uživalo.

Nakon toga započeo je program Umjetničke organizacije Artis pod nazivom „Hrvatska tradicijska glazbala“,koja se ovaj put odlučila na isključivo regionalni pristup koji je obuhvatio glazbu i glazbala s područja Dalmacije.

- Mi nastojimo sačuvati duh tradicije i zato nastupamo bez razglasa i uživo, zato ćemo radije napraviti više predstava za manji broj djece. Nastojimo da se oni opuste, cilj ih je uvući u predstavu, da plešu i pjevaju. Smatramo da je ovo potrebno, jer veliki broj gradske dice nikada nije vidio ni mandolinu, a kamoli neki drugi instrument, lijericu, diple i slično. Njima to bude zanimljivo, a mi povežemo edukacijski moment sa zabavnim. Nauče razliku od instrumenta do instrumenta, od kojeg se materijala i na koji način rade i, naravno, čuju kako zvuče. – kazao nam je simpatični Jadran Vušković, većini populacije najpoznatiji kao gitarist Daleke obale.

- Želimo da djeca ne zaborave svoje korijene, jer ovo se ne uči ni na školama ni na fakultetima. Potrebno je od malih nogu razvijati tu ljubav prema baštini, korijenima, našoj glazbi. Tako smo se nas dvojica odlučili za ovu vrstu glazbene predstave. A mi se već dugo znamo, još od Bačvica, Daleke obale i Filipa Devića….– dodao je  šarmantni Dugopoljac Oliver Rogošić, državni prvak u folkloru koji svira nekih 40-tak instrumenata.

Njih dvojica predstavili su djeci i nekolicini odraslih sve instrumente Dalmacije, i primorskoga dijela i Zagore, pojačavajući dojam tradicionalnim narodnim nošnjama, Vušković u splitskoj, a Rogošić u nošnji Dalmatinske zagore. Na iznimno duhovit način, blizak najmlađima, uz mnoštvo pjesme, smijeha i interakcije djeca su naučila što je mandolina, frula, gusle, diple, diplica i lijerica.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij