hren
 

Izložbeni prostor dvorca Vitturi sinoć je privukao brojne zaljubljenike u umjetnost. Viša kustosica Mirela Duvnjak predstavila je izložbu slika i skulptura pod nazivom „Skriveno – izloženo“ koju je službeno otvorila dugogodišnja ravnateljica Muzeja Ankica Babin. Prisutne je pozdravio i ravnatelj Ivan Šuta, nakon čega su posjetitelji imali priliku uživati u skrivenom blagu bogatog fundusa Muzeja grada Kaštela, najreprezentativnijim djelima iz zbirki Odjela moderne i suvremene umjetnosti.

Prva muzejsko-galerijska ustanova na području Kaštela utemeljena je još 1988. godine, kada se sastojala isključivo od  skulptura lokalnog kipara Marina Studina, a s vremenom se zbirka postupno povećavala djelima brojnih autora od drugog desetljeća prošlog stoljeća pa do danas, da bi 1999. godine došlo do transformacije u Muzej grada Kaštela, koji je ujedno dobio i sadašnju lokaciju, u dvorcu Vitturi.  Otkupima, donacijama i pohranom Muzej je od svojih početaka prikupio čak 467 različitih slika, skulptura, fotografija i umjetničkih instalacija. Radi se većinom o djelima hrvatskih autora, samo je nekolicina djela inozemnih umjetnika.

- U nazivu izložbe „Skriveno – izloženo“ prvi dio anticipira činjenično stanje fundusa koji je skriven od očiju javnosti, a drugi sumira svrhu postojanja svakog umjetničkog djela, ali i trenutnu kratkoročnu ekspoziciju – kazala je Mirela Duvnjak.

Ova izložba nastala je prigodom 30. obljetnice od osnutka Galerije Studin. Osim u dvorcu Vitturi, dio izložbe nalazi se u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu. Osim što je obljetničarska, ova izložba također je tu kako bi upozorila na probleme prezentacije i čuvanja zbirki.

- U odabiru djela za ovu izložbu odlučili smo se na najreprezentativnije radove domaćih imena. Neki su autori zastupljeni s više radova, bilo zbog manjih dimenzija bilo zbog različitih faza stvaralaštva.  – istaknula je Duvnjak.

Osim izabranih djela Marina Studina i crteža Pave Metličića koji se nalaze u Nadbiskupskom kaštelu, u Vitturiju su predstavljene keramičke skulpture prerano preminule umjetnice Katice Žanić, djela jednog od velikana hrvatske postmoderne Vaska Lipovca, akt poznatog Dubrovčanina Đure Pulitike, Urbani folklor slikara zagrebačkog kruga Mirona Makaneca, konceptualna umjetnost Gorkog Žuvele, skulpture vrsnih kipara kao što su Kuzma Kovačić i Kažimir Hraste te prekrasna djela brojnih drugih umjetnika 20. i 21. stoljeća.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati tijekom rujna dok se ova vrijedna djela ne vrate u depo do neke druge prilike.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij