hren
 

NEDJELJA U ZNAKU SLIKOVNICE „KRIJESNICA KOJA SE ZOVE BAŠ KAO TI“
- Kad pomislim na ljubav, vidim svjetlo. Ogromno i sjajno, veće od Sunca, veće od Mjeseca – napisala je kaštelanska spisateljica Nataša Jukić u svojoj slikovnici „Krijesnica koja se zove baš kao ti“, prema kojoj je nastala nova predstava glumaca Kaštelanskog kazališta „Krijesnica“, a koju je publika imala priliku premijerno pogledati ove nedjelje u sklopu 8. Dana Kaštelanskog kazališta.

Predstava „Krijesnica“ je igrokaz koji traje nešto više od pola sata, tijekom kojih glumci Jurica Škalabrin, koji je utjelovio, medu, konja i stari hrast, Mirna Simsig Jerkunica u ulozi male Krijesnice i Ivana Štrljić kao zmija, vrana i lisica, pričaju priču o maloj krijesnici koja traži svoje svjetlo, ali i uči o ljubavi i prijateljstvu te kako popraviti svijet.

Zainteresiranost za ovu predstavu bila je velika pa „tražila se stolica više“ nije bila samo fraza već zbilja.
Odlična gluma, jednostavna, no atraktivna scena te maštoviti kostimi, dinamičnost od početka igrokaza do njegovog kraja, učinili su da je cilj ove predstave postignut, a to je educirati i zabaviti i to ne samo najmlađe nego i odrasle koji su predstavu pogledali i kojima osmijeh tijekom cijele predstave nije silazio s lica.
A osim glumaca, spisateljice, koja je svoj doprinos dala i u izradi kostima, Siniše Parića zaduženog za svjetlo te ostalih članova Kaštelanskog kazališta koji su bili logistika cijeloj predstavi, posebne zasluge za uspjeh idu i redatelju Siniši Novkoviću, inače glumcu splitskog GKM-a, koji je ovim projektom nastavio suradnju s Kaštelanima.

- Ovo je drugi put da radim s Kaštelanima i moram priznati da guštam raditi s njima. Bitno je to što se u njihovom radu vidi i osjeti ljubav pa se onda ta ljubav prenese i na predstavu. Inače, ja imam tendenciju da kada radim predstave za djecu nastojim da u tim predstavama mogu svi uživati, i djeca i odrasli. Tako sam i u ovu predstavu ubacio ponešto elemenata da osim djece zainteresiram i odrasle, kako bi i oni guštali te da se i oni na trenutak mogu vratiti u djetinjstvo – kazao je nakon predstave Novković.

Ovoj premijernoj predstavi u nedjelju je prethodila likovna radionica Kristine Uvodić, kao i promocija slikovnice „Krijesnica koja se zove baš kao ti“, na kojoj se publika mogla upoznati sa spisateljicom Natašom Jukić i njenim dosadašnjim radom te kako se dogodilo da je sa svojim pisanjem „izašla vani“, pred široku publiku.

- Pisala sam oduvijek, no nikada nisam bila sigurna što s tim napraviti jer mi je nedostajalo hrabrosti da ono što pišem predstavim i prema vani. No kako uvijek ima ljudi koji vjeruju u nečiji rad, a pri tome mogu sagledati širu sliku, tako mi je jedan moj prijatelj iz Portala grada Kaštela kazao: „Ajde malo počni ti to pisati i za šire mase. Ostavi se svog facebook profila“.
Odlučila sam povjerovati mu i zaključila kako u svemu nije važno moje ime nego ono što ja svojim pisanjem želim reći. I onda je Cantadora dobila svoju kolumnu na Portalu grada Kaštela i sve je dobilo jedan ozbiljniji ton. Uz to počela sam pisati i za jedan roditeljski portal s ponešto drugačijim temama o obitelji, školstvu, razvoju djece...
Logičan slijed bila je knjiga „Zagrebi sivu“, koja je spoj kratkih proznih tekstova i mojih kolumni, prilagođena čitateljima, a bez dodira s politikom i sličnim elementima. Većina mojih tekstova u ovoj knjizi nastala je kako bi pomogla sebi, ali i svima drugima i ako se je netko makar nakratko, prepoznao u nekom od tekstova, ima smisla što je knjiga vidjela svjetlo dana.

„Krijesnica“ je nastala prije knjige, no nije bilo vrijeme za pokazati je svijetu. Ali u međuvremenu sam susrela Donu Tomić, veliku i samozatajnu umjetnicu, koja je jednostavno uspjela crtati ono što sam ja mislila. I pao je dogovor kako idemo u taj projekt – ispričala je Nataša Jukić, naglasivši kako je veoma radosna što je Kaštelansko kazalište odlučilo napraviti predstavu po njenoj slikovnici, posebno jer je `fan` tog kazališta i svega što oni rade.

Iako nije posebno obećala, ova kaštelanska spisateljica zasigurno će nastaviti s prenošenjem lijepih i pozitivnih misli na papir, a suradnja s Kaštelanskim kazalištem nastavit će se i dalje.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij