hren
 

JEDNOSTAVNO I MOĆNO
Iako su vlastitu verziju opere „Bastien i Bastiena“,  premijerno izveli u Omišu tek prije dvadesetak dana, petero mladih glazbenika, Tea Požgaj, Bože Jurić Pešić, Joško Tranfić, Ana Malovan i Zoran Velić, predstavili su je do sada pred publikom u više gradova pa tako i ovog ponedjeljka pred kaštelanskom publikom u dvorcu Vitturi.

„Bastien i Bastiena“ komična je opera, koju je Wolfgang Amadeus Mozart napisao kada je imao svega 12 godina, a prevedenu na hrvatski jezik  mladi glazbenici prilagodili su je izvedbi samo uz klavirsku pratnju, s jednostavnom scenom i rekvizitima, čime je omogućena njena izvedba u različitim prostorima i pred različitom publikom.

Tijekom sat vremena na pozornici dvorca Vitturi ispričana je priča o Bastienu koji traži pomoć od čarobnjaka Colasa, kako bi, nakon što su ga nakratko zavele čari atraktivne barunice, vratio ljubav svoje Bastienne.

U naslovnoj ulozi Bastiena nastupio je  solinski tenor Bože Jurić Pešić, magistar solo pjevanja kojeg je publika do sada upoznala kroz više uloga, a posebno Mirka u „Maloj Floramye“ i Dan'zora u „Atlantidi“. Njegovu dragu Bastienu utjelovila je Varaždinka sa splitskom adresom, sopranistica Tea Požgaj, također magistrica solo pjevanja, koja je osvajala publiku gdje je god nastupala, između ostalog i u ulozi Mile u opereti „Kraljica lopte“.

Ulogu čarobnjaka Colasa svojim bas-baritonom  odigrao je i otpjevao Kaštelanin Joško Tranfić, treći magistar solo pjevanja među ovim mladim izvođačima, kojeg šira publika, osim po opernim rolama, poznaje i kao pjevača splitske klape Cambi. Iako je njena uloga u „Bastienu i Bastieni“ bila više glumačka nego pjevačka, studentica Umjetničke akademije u Splitu, splitska sopranistica Ana Malovan svojim ulogama grofice i starice s nadnaravnim moćima, natjerala je Kaštelane u atriju dvorca Vitturi da je nagrade glasnim pljeskom.

A dugim pljeskom nagrađeni su svi izvođači, a osim navedenih pjevača i kaštelanskoj publici dobro poznati pijanist Zoran Velić, koji je bio klavirska pratnje cijele izvedbe.

FOTO: Ivana Topić (PGK)

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij